Musia ma odsúdiť, nikoho som neohrozil. Čo hovoril Kočner súdu

TA3 TASR
9.9.2019 12:36

Marian Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Ústave na výkon väzbyBratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Kočner začal vysvetľovaním kauzy Gamatex, ktorá mala viesť k podpisu údajných zmeniek.

Rozprával o Pohankovi

Rozprával o tom, ako spoznal nebohého majiteľa ESPE Štúdia Siloša Pohanku. Ten mal Ruskovi pomôcť získať licenciu pre Markízu, za čo mal dostať odmenu, čo Rusko údajne nedodržal. „Pohanka vyvinul právnu aktivitu, aby sa domohol plnenia zmluvy," uviedol Kočner s tým, že nebol úspešný. Podľa jeho slov sa to nepáčilo Ruskovej spoločníčke Sylvii Volzovej, ktorá chcela, aby sa splatila aspoň zmluvná pokuta. Kočner mal následne spísať s Pohankom zmluvu o odstúpení pohľadávky za jednu korunu, čo bolo zdôvodnil tým, že sa dopredu nevedelo, koľko z pohľadávky sa vymôže. Pohanka mal podľa Kočnera dostať 30 percent.

Kočner počas výpovede kritizoval "cirkus" okolo svojho prevozu do Bratislavy. Jeho eskortu sprevádzal vrtuľník a podnikateľ bol v obrnenom vozidle. "Bol som prevezený do Bratislavy bez možnosti sa normálne vyspať," poznamenal. Kritizoval aj médiá, ktoré podľa neho denne klamú o jeho kauzách. Odsúdený je vraj už vopred. "Mňa musia odsúdiť. Keby ma náhodou neodsúdili, asi by bola národná revolúcia," tvrdil.

Niekdajšia členka Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Anna Hausknotzová, naopak, v júli vypovedala, že Kočner získal pohľadávku násilím. "Ľahko sa vám podpisuje, keď máte pištoľ pri hlave," uviedla vtedy Hausknotzová údajné slová Pohanku. „Nie je pravda, že Pohanka podpísal zmluvu pod nejakým nátlakom,“ reagoval Kočner. O tom má podľa neho svedčiť fakt, že s nimi prišiel do Markízy, keď ju prišli obsadiť. Tvrdí tiež, že mu za televíziu napokon vyplatil 16 miliónov korún.

Sprevádzať ho mali Agh a Čongrády

„Nie je pravda, že sme prišli do Markízy ozbrojení a ohrozovali niekoho," vypovedal Kočner. Podľa svojich slov prišiel do Záhorskej Bystrice s Pohankom, Štefanom Aghom a zavraždeným mafiánom Petrom Čongrádym. Následne Kočner zistil, že zamestnanci televízie sa nepostavili na ich stranu, ako to predpokladala Volzová, ktorú vymenovali za generálnu riaditeľku.

"Vzhľadom na to, že sme boli valným zhromaždením vymenovaní za konateľov Slovenskej televíznej spoločnosti, sme sa ujali svojich právomocí a požiadali pána R., aby odišiel z televízie, lebo tu nemá čo hľadať," doplnil Kočner. „Čo to znamená?," mal sa opýtať Rusko. „To znamená, že v Markíze už nič nemáš“, odpovedal Kočner. Kočner je obžalovaný spolu s Ruskom, že sfalšovali zmenky TV Markíza a následne marili spravodlivosť. Štefan Agh je obvinený z toho istého skutku, avšak vyčlenený na samostatné konanie. Kočner je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok