USA a Turecko plnia dohodu, spoločne hliadkujú na sýrskych hraniciach

TA3 TASR
8.9.2019 13:50

Na severovýchode Sýrie začali pôsobiť spoločné americko-turecké hliadky. Chcú tam vytvoriť takzvanú bezpečnostnú zónu, kam by Ankara presídlila milión utečencov zo svojej krajiny. O tom, v akej podobe bude nárazníková zóna fungovať, chce turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoriť s americkým kolegom Donaldom Trumpom na Valnom zhromaždení OSN.

Spojené štáty a Turecko začali so spoločnými vojenskými hliadkami na severovýchode Sýrie, ktorých cieľom je zmiernenie napätia medzi Ankarou a Američanmi podporovanými kurdskými silami. Šesť tureckých obrnených vozidiel sprevádzaných dvoma vojenskými vrtuľníkmi prekročilo v nedeľu turecko-sýrske hranice a spojili sa s americkými silami dislokovanými na severe Sýrie, čím začali plniť dohodu o vytvorení "bezpečnej zóny" medzi tureckými hranicami a oblasťami ležiacimi východne od rieky Eufrat, ktoré ovládajú kurdské Oddiely ľudovej obrany. Dohodu uzavreli Spojené štáty a Turecko 7. augusta.

Kurdské jednotky YPG sú spojencom Washingtonu, avšak v Ankara ich pokladá za "teroristickú" odnož v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich. Tú za teroristickú organizáciu považujú aj USA a EÚ. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno pohrozil, že ak nenastane pokrok v rokovaniach o bezpečnej zóne, turecká armáda proti Kurdom zasiahne. Podľa Erdogana americký prezident Donald Trump prisľúbil, že zóna bude 32 kilometrov široká. Nedávno bolo tiež zriadené spoločné turecko-americké operačné stredisko.

Turecko v roku 2016 podniklo cezhraničnú operáciu v severnej Sýrii s cieľom podporiť skupiny povstalcov bojujúce proti extrémistickej organizácii Islamský štát. Začiatkom roka 2018 zasahovali turecké ozbrojené sily na severe Sýrie proti YPG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok