Sulík zostáva lídrom SaS, niektorí členovia ho vyzvali k sebareflexii

TA3 TASR SITA
7.9.2019 15:36

Richard Sulík bude predsedom strany Sloboda a Solidarita aj ďalšie štyri roky. Rozhodli o tom členovia strany na mimoriadnom kongrese, ktorý sa konal vo Zvolene. Niektorí členovia SaS však na kongres neprišli a spôsob jeho zvolania kritizovali.

Ďalšie štyri roky

Sulík získal 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných. Predseda obsadí stoličku na čele strany na ďalšie štyri roky. Riadne voľby predsedu sa mali konať až v júni 2020. "Viac ako dve tretiny členov prišli a zahlasovali za mňa. Je to dôležitý signál," uviedol krátko po voľbách Sulík. Pred prítomnými novinármi a členmi strany deklaroval aj napriek neprítomnosti tretiny členov strany súdržnosť.

Mimoriadny kongres, na ktorom sa o post lídra uchádzal iba súčasný predseda Richard Sulík, sa uskutočnil aj napriek kritike viacerých členov strany. O tom, či je kongres potrebný, hovorila v pondelok aj republiková rada strany.

Ako priblížila predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu SaS Natália Blahová po zasadnutí Republikovej rady SaS, viacerí členovia navrhovali, aby sa v sobotu 7. septembra voľba predsedu strany nekonala. „Viacerí členovi prišli s kompromisným návrhom, aby sa miesto voľby prijímalo uznesenie, ktorým by vyjadrili, že strana stojí za lídrom Richardom Sulíkom a že je náš volebný líder," priblížila Blahová s tým, že takýto návrh neprešiel.

Kritika od niektorých členov

Niektorí členovia strany sa kongresu vo Zvolene nezúčastnili. Reagovali však prostredníctvom tlačovej besedy v bratislavskom sídle strany - Liberálnom dome, na ktorej oznámili aj vznik novej platformy s názvom Demokratické jadro SaS. Predsedu strany Richarda Sulíka vyzvali k sebareflexii. Na kongrese sa nezúčastnili podpredsedovia Ľubomír Galko, Jana Kiššová, predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová či poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka. Do Zvolena nakoniec neprišli ani Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková a Peter Osuský. Členovia strany tak vyjadrili svoj nesúhlas so spôsobom, akým bol mimoriadny kongres zvolaný.

Podpredsedníčka strany Jana Kiššová odmietla uznať výsledok kongresu. “Je absurdné, aby sa už raz riadne zvolený predseda nečakane vzdal funkcie, a to len z jediného dôvodu, že chce byť zvolený na ďalšie štyri roky pred uplynutím volebného obdobia,” uviedla Kiššová na margo Sulíkovho rozhodnutia zvolať mimoriadny kongres strany. Dodala, že za týchto okolností nemôže uznávať výsledky kongresu.

Poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár doplnil, že riadny kongres očakávajú v júni 2020 po parlamentných voľbách. Mimoriadny kongres strany spochybnila aj predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. “Viac ako tretina členskej základne mu nevyjadrila dôveru, a to dokonca takým protestným spôsobom, že na mimoriadny kongres vôbec neprišli.“

Vznikla nová platforma

Podpredseda strany Ľubomír Galko predstavil na tlačovej konferencii aj programové tézy novej platformy v rámci SaS s názvom Demokratické jadro SaS. V rámci neho sa prihlásil k myšlienkam liberalizmu, trhového hospodárstva, ale aj zakotvenia Slovenska v západnej civilizácii.

Nová platforma podľa Galka „odmieta hazardovať so zahranično-politickým ukotvením Slovenska, ktoré je súčasťou západnej civilizácie“. Demokratické jadro SaS taktiež deklarovalo Ruskú federáciu za „bezpečnostnú hrozbu západných demokracií“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok