Hongkongu po protestoch znížili rating. Výhľad je tiež negatívny

TA3 TASR
6.9.2019 10:26

Agentúra Fitch Ratings zhoršila hodnotenie úverovej bonity Hongkongu. Dôvodmi sú mesiace trvajúce protesty rovnako ako zmenšovanie ratingového rozdielu medzi Hongkongom a Čínou.

Hongkongu po protestoch znížili rating. Výhľad je tiež negatívny
SITA/AP

Fitch znížila rating Hongkongu ako emitenta dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na AA z AA+. Výhľad ratingu je negatívny. Agentúra uviedla, že pokračujúce demonštrácie dlhodobo poškodili medzinárodnú reputáciu Hongkongu a vnímanie efektivity systému jeho vlády a právneho poriadku.

"Fitch očakáva, že koncepcia jedna krajina dva systémy zostane nedotknutá, ale postupné zvyšovanie ekonomických, finančných a sociopolitických väzieb s pevninskou Čínou zahŕňa aj pokračovanie integrácie do čínskeho systému vlády, čo postupne spôsobí nárast inštitucionálnych a regulačných výziev," uviedla agentúra.

V súlade s týmto vývojom je podľa Fitch logické aj zmenšovanie rozdielu ratingových známok Hongkongu a Číny. Negatívny výhľad vyjadruje presvedčenie agentúry, že ani ústupky požiadavkám demonštrantov nepovedú k úplnému ukončeniu protestov. Rozsiahle a niekedy aj násilné protesty začali v marci. Vyvolali ich obavy, že Peking sa snaží obmedziť autonómiu Hongkongu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok