Harabin stiahol kandidatúru na šéfa Najvyššieho súdu, protest nebude

TA3 SITA TASR
5.9.2019 12:13

Bývalý šéf justície a neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin stiahol svoju kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu. Oznámil to vo svojom vyhlásení. O Harabinovi sa dlhšie špekuluje v súvislosti s jeho možným vstupom do straníckej politiky.

Zaútočil na prezidentku Čaputovú

Ako dôvod odstúpenia uviedol Harabin najmä vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá povedala, že zvoleného kandidáta bude ešte posudzovať a v prípade, že nebude mať dostatočné odborné či morálne predpoklady, využije svoje právo ho nevymenovať.

"Okrem skrytých zákulisných intríg, ktoré ako vždy nekalým spôsobom rozhodujú o tom, kto bude úspešný a kto nie, je tu aj priamy a viditeľný dôkaz. Čaputová bez štipky hanby vyhlásila, že ak jej právoplatne zvolený predseda Najvyššieho súdu nebude po vôli, odmietne ho vymenovať," povedal Harabin s tým, že prezidentka je príkladom toho, ako sa "vrcholná politická kasta snaží ukradnúť vlasť a zobrať si ju celú pre seba".

Harabin doplnil, že tejto "politickej kaste" nejde o ľudí, spravodlivosť a zákon, teda o to, čomu má slúžiť NS. "Ide im vždy len a len o seba a ich vlastné privilégiá. Predseda Najvyššieho súdu zvolený za týchto podmienok bude slúžiť iba vrcholnej privilegovanej kaste a jej bohatým sponzorom," povedal Harabin s tým, že sa na tom nechce a nebude zúčastňovať, a preto sťahuje svoju kandidatúru.

Automatické vymenovanie negarantovala

Prezidentka tento týždeň v Rádiu Expres vyhlásila, že negarantuje, že by automaticky vymenovala zvoleného kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR. "Nebudem vymenovávať osoby, ktoré by mali sporný či už profesijný, alebo osobnostný príbeh. To znamená, ktoré by v danom čase neprispeli k dôveryhodnosti justície," uviedla. Hovorca prezidentky Martin Strižinec povedal, že jej vyjadrenia platia. Doplnil, že Čaputová nebude nateraz komentovať Harabinovo rozhodnutie.

Voľba predsedu NS SR sa uskutoční 9. septembra. Najväčšiu podporu získala pri nomináciách Bajánková, ktorú navrhlo 15 sudcov najvyššieho súdu, zároveň Sudcovská rada Krajského súdu v Banskej Bystrici, Plénum sudcov Okresného súdu Piešťany a Sudcovská rada Krajského súdu v Nitre. Išlo tiež o spoločný návrh Sudcovskej rady Krajského súdu v Trenčíne a jednej z členiek Súdnej rady Slovenskej republiky.

Štefana Harabina navrhla sudkyňa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Kandidátku Ivettu Macejkovú navrhlo 26 sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Soňa Mesiarkinová sa do oficiálneho zoznamu kandidátov na predsedu najvyššieho súdu dostala na základe návrhu jedného z členov súdnej rady – Romana Huszára. Kandidáti sa najskôr budú prezentovať pred členmi najvyššieho poradného orgánu justície. Na úspech potrebujú získať minimálne desať hlasov z osemnástich členov Súdnej rady SR.

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv rozhodnutie Štefana Harabina uvítala. Riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher ďalej informoval, že organizácia ruší plánovanú demonštráciu, ktorá sa mala konať počas voľby predsedu Najvyššieho súdu v pondelok 9. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok