Budúca šéfka EK ponúkla Jourovej dohľad nad dodržiavaním demokracie

TA3 TASR
4.9.2019 07:19

Nadchádzajúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ponúkla kandidátke za Česko Věre Jourovej, aby sa v jej tíme ujala dohľadu nad dodržiavaním demokracie a vlády zákona. Portfólio by sa týkalo aj problematiky dezinformácií a nenávistných prejavov. Informoval o tom internetový spravodajský portál Politico.eu.

Budúca šéfka EK ponúkla Jourovej dohľad nad dodržiavaním demokracie
TASR/František Iván

Politico s odkazom na dvoch nemenovaných vysokých úradníkov EÚ uviedol, že ide o ústretový krok von der Leyenovej voči krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) - Poľsku, Maďarsku, Česku a Slovensku. Niektorí lídri krajín strednej Európy totiž obvinili končiacu Európsku komisiu, že nespravodlivo kritizovala stav právneho štátu v tomto regióne. Jeden zo zmienených predstaviteľov uviedol, že "je pravdepodobné", že Jourová túto pozíciu prijme, hoci iní upozorňujú, že štruktúra novej eurokomisie sa stále mení.

Ak sa Jourová stane oficiálnou kandidátkou na tento post, europoslanci by ju mohli podrobiť vypočúvaniu, keďže je členka tej istej politickej strany ako český premiér Andrej Babiš. Ten čelí podozreniu, že jeho firma Agrofert zneužívala európske fondy. Napriek tomu je podľa Politico Jourová v Bruseli vnímaná ako osoba, ktorá je vo svojich rozhodnutiach politicky nezávislá od svojho straníckeho šéfa.

Jourová má v súčasnej, dosluhujúcej eurokomisii Jeana-Clauda Junckera na starosti oblasti spravodlivosti a ochrany spotrebiteľov či otázky súvisiace s rovnými príležitosťami mužov a žien. Už skôr naznačila, že v budúcnosti má záujem o silné ekonomické portfólio, napríklad o oblasť týkajúcu sa digitálnych technológií či problematiky medzinárodného obchodu, alebo o podpredsednícku pozíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok