Vzniku vlády nič nebráni, M5S schválili koalíciu s demokratmi

TA3 TASR
3.9.2019 20:26

Členovia talianskeho protisystémového Hnutia piatich hviezd schválili v internetovom hlasovaní vytvorenie novej vládnej koalície s Demokratickou stranou.

Za vytvorenie novej vlády sa vyslovilo 63.146 členov M5S, čo predstavuje celkovo 79,3 percenta hlasujúcich. Naopak 20,7 percenta, 16.488 hlasujúcich, sa postavilo proti vytvoreniu koaličnej vlády s kedysi nezmieriteľným rivalom ich hnutia. Hlasovanie avizovalo M5S ešte v nedeľu podvečer. Doterajší premiér Giuseppe Conte, ktorý je aktuálne poverený zostavením novej vlády, by mal následne nový kabinet a vládny program predstaviť talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, čo sa očakáva v stredu.

PD sa na vytvorení novej koalície s M5S, ktoré doteraz tvorilo vládu s pravicovo-populistickou Ligou Severu ministra vnútra Mattea Salviniho, dohodla ešte v stredu. Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako LN stiahla začiatkom augusta svoju podporu vláde. Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý Hnutie piatich hviezd pri hlasovaní v parlamente nepodporilo.

Salvini dúfal, že pád vlády povedie k novým voľbám, v ktorých zvíťazí jeho Liga Severu a on sa stane premiérom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok