Ďalší odklad? Johnson stratil väčšinu a prehral kľúčové hlasovanie

TA3 TASR ČTK
3.9.2019 23:40

Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona prišla o väčšinu v parlamente po tom, ako z jej radov odišiel bývalý štátny tajomník Phillip Lee a pridal sa k strane Liberálni demokrati. Tí sú za zotrvanie v Európskej únii a vo vyhlásení "s potešením oznámili", že do ich strany vstúpil Phillip Lee, "poslanec za volebný obvod Bracknell". Večer navyše jeho vláda prehrala kľúčové hlasovanie.

"Táto konzervatívna vláda sa agresívne pokúša bezcharakternými spôsobmi o presadenie ničivého brexitu," povedal na margo svojho prestupu samotný Lee. "Využíva politickú manipuláciu, zastrašovanie a lži. A robí to úmyselným a uváženým spôsobom," dodal. Po letných prázdninách pokračuje zasadanie britského parlamentu, ktoré by malo byť opäť predčasne prerušené na budúci týždeň na základe žiadosti premiéra Borisa Johnsona.

Johnson však utrpel aj ďalšiu porážku. Britskí poslanci schválili zaradiť do programu stredajšieho zasadnutia Dolnej snemovne návrh zákona, ktorý by odchod Británie z Európskej únie bez dohody znemožnil. Za návrh, aby do programu stredajšieho parlamentného zasadnutia návrh zaradili hlasovalo 328 poslancov, proti ich bolo 301. Johnson po kľúčovom hlasovaní, v ktorom utrpel porážku, uviedol, že parlament sa tým "priblížil k zmareniu akejkoľvek dohody o brexite".

Zároveň oznámil, že nechá parlament hlasovať o možnosti vypísania predčasných volieb. Dodal, že on samotný voľby nechce, ale ak poslanci odhlasujú legislatívu vylučujúcu tvrdý brexit, predčasné voľby budú jediným riešením. Proti vláde hlasovalo aj 21 členov Konzervatívnej strany, ktorí teraz čelia možnému vylúčeniu zo strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok