Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Specialized a Carbon vytvorili 3D tlačené elastomérové sedlo na bicykel

Specialized a Carbon vytvorili 3D tlačené elastomérové sedlo na bicykel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sedlá na bicykel bývajú zvyčajne vyplnené mäkkou penou, aby sa na nich pohodlne sedelo aj počas dlhšej jazdy. Spoločnosť Specialized však spojila sily s firmou Carbon a výsledkom je inovatívne 3D tlačené sedlo na bicykel, ktoré je údajne ešte pohodlnejšie ako penové modely.

Nové sedlo na bicykel dostal oficiálny názov S-Works Power Saddle with Mirror a je vyrobené prostredníctvom proprietárneho 3D tlačového procesu Digital Light Synthesis spoločnosti Carbon. Táto technológia, ktorá sa predtým používala na výrobu 3D tlačených topánok pre Adidas, spočíva v premietaní ultrafialového svetla cez okno prepúšťajúce kyslík do kvapalnej živice citlivej na UV žiarenie. Táto živica potom stvrdne do požadovaného tvaru. O technológii sa hovorí, že je oveľa rýchlejšia a efektívnejšia ako tradičná 3D aditívna výroba, v ktorej sa objekty vytvárajú postupným ukladaním vrstiev materiálu.

3D tlačené elastomérové sedlo na bicykel S-Works Power Saddle with Mirror.

Namiesto toho, aby sedlo pozostávalo zo samostatného vonkajšieho poťahu a vnútorného čalúnenia, je vyhotovené z elastomérovej živice ako jednodielny kus. Je však tvorený zložitou mriežkovou štruktúrou, ktorú tvorí 14 000 drobných vzpier tvoriacich šesťuholníky so 7 799 výplňami medzi nimi. Ide o technológiu Mirror, ktorá umožňuje nastavenie každej vzpery individuálne tak, aby „zrkadlila“ tlakovú mapu typického ľudského pozadia.

Vývojári tvrdia, že tento materiál vyniká pri absorbovaní nárazov a potom sa rýchlo vracia späť do svojho pôvodného tvaru, takže vlastne poskytuje akési odpruženie pozadia jazdca. Materiál je údajne tiež dobrý, čo sa týka rozptyľovania tlaku na „sedacie kosti“. Okrem toho vylepšuje stabilitu a je priedušný.

3D tlačené elastomérové sedlo na bicykel S-Works Power Saddle with Mirror.

3D tlačené elastomérové sedlo na bicykel S-Works Power Saddle with Mirror by malo byť komerčne dostupné niekedy v budúcom roku. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne informácie o cenách. Sedlá sa budú vyrábať v dvoch šírkach 143 a 155 milimetrov. Menšie z nich by malo vážiť 189 gramov, čo je porovnateľné s váhou súčasného sedla na bicykel Specialized Power Saddle.

3D tlačené elastomérové sedlo na bicykel S-Works Power Saddle with Mirror.