Ničivý hurikán Dorian bičuje Bahamy. Živel si vyžiadal prvé obete

TA3 TASR
3.9.2019 06:29

Najmenej päť mŕtvych si vyžiadal na Bahamách hurikán Dorian, ktorý naďalej bičuje túto ostrovnú krajinu. Tamojší premiér Hubert Minnis uviedol, že obete na životoch boli potvrdené na severovýchodných ostrovoch Abaco, ktoré niesli nápor prichádzajúceho prírodného živlu, informovala stanica BBC.

Hurikán podľa odhadov Medzinárodného Červeného kríža zničil alebo poškodil približne 13.000 domov. Dorian, historicky druhý najsilnejší hurikán v atlantickej oblasti, zostáva stále "extrémne nebezpečný", dodal Minnis. Na dostupných záberoch z postihnutých miest na Bahamách vidno zaplavené ulice, prevrátené automobily a polámané stromy.

Dorian je podľa záznamov najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla Bahamy a neskôr sa presunie "nebezpečne blízko" k pobrežiu USA, varujú meteorológovia. Dorian zasiahol Bahamy ako hurikán piatej kategórie, avšak medzitým oslabol na kategóriu štyri s maximálnou stálou rýchlosťou vetra 240 km/h, uvádza americké Národné centrum pre hurikány. Dorian zostane "silným hurikánom počas nasledujúcich niekoľko dní". Americké štáty Florida, Georgia, Severná Karolína a Južná Karolína vyhlásili mimoriadny stav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok