Johnson trvá na svojom. Brusel o odklad brexitu žiadať nebude

TA3 TASR
2.9.2019 20:11

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že nechce parlamentné voľby, a vyzval poslancov, aby nepodkopávali pozíciu Británie pri vyjednávaní dohody o brexite s Európskou úniou.

Neexistujú žiadne okolnosti

Johnson v krátkom prejave odvysielanom v televízii povedal, že "neexistujú žiadne okolnosti", za ktorých by súhlasil s odložením brexitu, naplánovaného na 31. október. Poslanci parlamentu za Konzervatívnu stranu, ktorí chcú hlasovať s opozíciou proti odchodu Británie z EÚ bez dohody, by podľa neho týmto krokom absolútne znemožnili ďalšie rokovania. Ako ďalej Johnson uviedol, zákonodarcovia by mali podporiť vládu a nie lídra opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna a jeho "nezmyselný odklad".

Britský premiér trvá na tom, že šance na dosiahnutie novej dohody o odchode Británie z EÚ stúpajú, keďže predstavitelia EÚ podľa neho vedia, že Británia má jasnú predstavu o tom, čo chce. Johnson po svojom zvolení za britského premiéra sľúbil, že Británia Európsku úniu opustí 31. októbra, a to s dohodou alebo bez nej, čo podľa agentúry Reuters viedlo k ústavnej kríze, ktorej riešením by mohli byť predčasné voľby.

Navrhne predčasné voľby?

Britský premiér Boris Johnson navrhne vypísať na 14. októbra predčasné parlamentné voľby, ak poslanci v utorok odhlasujú odklad brexitu v prípade nedosiahnutia dohody o vystúpení z EÚ. Uviedol to v pondelok večer nemenovaný vysokopostavený vládny predstaviteľ, informovala spravodajská televízia Sky News.

Johnson poslancov parlamentu za Konzervatívnu stranu, ktorí chcú hlasovať proti nemu spolu s opozičnou Labouristickou stranou, varoval: "Ak zahlasujú za zmarenie vyjednávacieho procesu, budú musieť uvažovať nad tým, čo bude nasledovať a čo to pre nich znamená." Britský premiér už predtým uviedol, že za takýto prístup budú zákonodarcovia vylúčení z poslaneckého klubu a v budúcich voľbách nebudú môcť za svoju stranu kandidovať. Termín možných parlamentných volieb bol spomenutý počas zasadnutia členov vlády v pondelok večer, dodal nemenovaný predstaviteľ. Ministri majú podľa jeho slov z volieb obavy, ale uznávajú, že tieto rokovania môže viesť buď Jeremy Corbyn, alebo Boris Johnson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok