Taliani zakročili proti organizácii, ktorá zachraňuje migrantov

TA3 TASR
2.9.2019 19:19

Talianske orgány skonfiškovali loď nemeckej neziskovej organizácie Lifeline s približne 100 migrantmi na palube po tom, ako aj napriek zákazu vstúpila do talianskych teritoriálnych vôd.

Taliani zakročili proti organizácii, ktorá zachraňuje migrantov
SITA/AP (ilustračné foto)

"Teraz sme zakotvili v prístave, sme v bezpečí," napísal na Twitteri Claus-Peter Reisch, kapitán lode Eleonore. Neskôr dodal, že spomínanú loď tamojšie orgány následne v sicílskom prístave Pozzallo "skonfiškovali". Loď Eleonore, ktorá v Stredozemnom mori zachránila vyše 100 migrantov a hľadala pre nich bezpečný prístav, sa bezcieľne plavila na mori osem dní.

Kapitán Reisch povedal, že na Sicíliu zamieril z toho dôvodu, že pre silný dážď a rozbúrené more bola situácia na palube lode "život ohrozujúca". Ďalšia charitatívna organizácia Mediterranea Saving Humans v pondelok oznámila, že talianska pobrežná stráž "zo zdravotných dôvodov" čoskoro prevezme zvyšných 31 migrantov na palube jej lode Mare Jonio. Tá minulá týždeň neďaleko líbyjských brehov zachránila 98 ľudí; 67 z nich - vrátane žien, detí a ľudí s vážnymi zdravotnými problémami - už talianska pobrežná stráž previezla na taliansky ostrov Lampedusa.

Za uplynulé týždne a mesiace Taliansko opakovane odmieta povoliť zakotvenie plavidiel charitatívnych záchranných plavidiel vo svojich prístavoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok