Muž, ktorý útočil na vlakovej stanici, priznal dôvod svojho činu

TA3 TASR
2.9.2019 18:55

Afganec, podozrivý z vlaňajšieho pobodania dvoch amerických turistov na hlavnej železničnej stanici v holandskej metropole Amsterdam, povedal sudcom, že do Holandska pricestoval, aby "bránil proroka Mohameda".

Muž, ktorý útočil na vlakovej stanici, priznal dôvod svojho činu
SITA/AP

Dve ťažko ranené obete

Dvadsaťročný muž, identifikovaný iba ako Džáwid S., sa objavil na dvojdňovom pojednávaní v prísne stráženej súdnej sieni v Amsterdame, pričom čelí obvineniam z dvoch pokusov o vraždu s úmyslom spáchať teroristický čin. "Prišiel som do Holandska brániť svojho proroka," povedal sudcom Džáwid S. a narážal tým na incident z vlaňajšieho 31. augusta, ktorý spôsobil na poludnie medzi cestujúcimi paniku a vyžiadal si dve ťažko ranené obete. "Plánoval som zabiť nespravodlivých a krutých ľudí, tých, čo umožňujú, aby bol prorok Mohamed urážaný," uviedol obžalovaný, citovaný holandskou tlačovou agentúrou ANP.

Džáwid S. sa predtým zmienil aj o protiislamskom politikovi Geertovi Wildersovi a útok nožom podnikol deň po tom, čo tento krajne pravicový poslanec oznámil, že ruší prípravy na súťaž karikatúr proroka Mohameda. Wilders vyhlásil, že súťaž ruší preto, "aby nevystavoval ľudí riziku, že sa stanú obeťami islamistického násilia".

Pripútaná na invalidný vozík

Na otázku adresovanú Džáwidovi S., čo plánoval svojím činom dosiahnuť, mladík sudcom povedal: "Chcel som brániť svoje náboženstvo a dať jasne najavo, aby moje náboženstvo nechali na pokoji." A dodal: "Ak ho nenecháte, musíte sa pripraviť na takéto činy."

Dvaja americkí turisti utrpeli pri útoku nožom vážne zranenia. Útok sa stal v čase obeda vo vnútri rušnej železničnej stanice v holandskom hlavnom meste, blízko historického centra. Polícia zareagovala rýchlo a Džáwida S. postrelila do dolnej časti tela, potom ho zatkla. Jedna obeť s vážnym poranením miechy je stále pripútaná na invalidný vozík, pričom druhý muž bol pobodaný do pravej časti hrudníka a ruky, ako uviedli médiá v správach. "Pre poškodenie nervov má tento muž stále veľmi málo citu v ruke a tá mu aj tŕpne," dodala agentúra ANP. Pojednávanie pokračuje v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok