Premiér sa stretne s kapitánmi priemyslu, chce krajinu pripraviť na krízu

TA3 TASR
2.9.2019 15:26

Predseda vlády Peter Pellegrini sa v septembri stretne s predstaviteľmi najdôležitejších slovenských podnikov. Premiér plánuje s podnikateľmi rokovať o opatreniach, ktoré by mali Slovensko pripraviť na blížiacu sa ekonomickú krízu, informoval Úrad vlády. Termín stretnutia zatiaľ nespresnil.

Premiér sa stretne s kapitánmi priemyslu, chce krajinu pripraviť na krízu
SITA/AP

"Premiér chce so zástupcami priemyslu hovoriť o opatreniach, ktoré budú garantovať stabilitu slovenskej ekonomiky v nasledujúcich zložitých časoch a zároveň prispejú k zmierneniu dosahov prípadnej svetovej ekonomickej krízy," uviedol tlačový odbor Úradu vlády.

Pellegrini avizoval stretnutie s podnikateľmi už počas augusta po tom, čo Národná banka Slovenska zverejnila údaje o výraznom medziročnom poklese tempa rastu ekonomiky za 2. štvrťrok na 1,9 % hrubého domáceho produktu. Analytici už niekoľko mesiacov upozorňovali na príznaky postupného ochladzovania ekonomiky a na ohrozenie cieľa vyrovnaného rozpočtu verejných financií. Podnikateľom sa zas nepáčili kroky vlády a parlamentu, ktorými sa podľa nich zhoršuje podnikateľské prostredie.

Podobné stretnutie s podnikateľmi Pellegrini absolvoval už koncom februára, keď rokoval so zástupcami Zväzu automobilového priemyslu o podpore výroby automobilov na Slovensku. Zamestnávateľom vtedy sľúbil, že vláda nebude prijímať v priebehu roka také opatrenia, ktoré by mali zásadný vplyv na rast výrobných nákladov, a tým aj na konkurencieschopnosť firiem. Pellegriniho kabinet sa vtedy zhodol aj na zdvojnásobení daňového superodpočtu na výskum a vývoj, na spustení špeciálneho programu na výstavbu nájomných bytov či na zvýšení príspevku na bývanie pre zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok