V daňovej kauze člena Zsuzsovej skupinky vypočúvali svedkov

TA3 SITA
2.9.2019 12:09

Súd so Zoltánom Andruskóom obvineným v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice pokračoval. Na bratislavskom okresnom súde päť čelí Andruskó, ktorý je členom neslávne známej skupinky Aleny Zsuzsovej, obžalobe z trestného činu krátenia dane.

Opakuje sa májový scenár

Okresný súd Bratislava V vypočul troch svedkov. Ďalší štyria sa napriek predvolaniam na pojednávanie nedostavili. Naposledy sa v prípade pojednávalo v máji, spomedzi ôsmich predvolaných svedkov sa však vtedy dostavili tiež len traja. Andruskó, ktorý je momentálne pre obvinenie z vraždy novinára väzobne stíhaný, dal v tomto prípade súhlas na konanie v neprítomnosti a na pojednávaniach sa nezúčastňuje.

Obžalovaným v tomto prípade je aj Ján M., ktorý sa na pojednávaní zúčastňuje, avšak na súd chodí maskovaný v kukle a čiapke a s médiami nekomunikuje. Aktuálne dokazovanie nechceli pre médiá komentovať ani prokurátorka, ani obhajcovia. Pojednávanie v tejto veci by malo pokračovať 18. novembra.

Pojednávanie bez verejnosti

Dvojica Zoltán Andruskó a Ján M. čelí obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu, za čo im hrozí sedem až 12 rokov odňatia slobody. Podľa portálu dlžník.sk má Andruskó daňový nedoplatok presahujúci milión eur. Z pojednávania prípadu na súde je vylúčená verejnosť, pretože to podľa súdu vyžaduje ´iný dôležitý záujem obžalovaných´. Sudkyňa už avizovala, že verejný bude až rozsudok.

Andruskóa vyšetrovacie orgány označili v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Spolu s ním sú obvinení Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Alena Zsuzsová a aj podnikateľ Marian Kočner. Všetci sú stíhaní väzobne, aj keď v prípade Kočnera je dôvodom kauza miliónových zmeniek.

Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára minulého roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Podľa medializovaných informácií Andruskó v prípade dvojnásobnej vraždy spolupracuje s vyšetrovateľmi. Príbuzným obetí údajne tiež poslal list s prosbou o odpustenie.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: M. Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok