Prezlečené byty obchádzajú pravidlá, Bratislava to chce zastaviť

TA3 TASR
2.9.2019 09:42

Bratislava žiada, aby sa v oblasti rozvoja mesta dodržiavali pravidlá, a to aj pri výstavbe apartmánov. Magistrát uviedol, že jeho cieľom nie je zakázať stavbu apartmánov, ale zastaviť trend obchádzania súčasne platnej regulácie, keď sú apartmány takzvané "prezlečené byty", avšak tvária sa ako občianska vybavenosť.

Prezlečené byty obchádzajú pravidlá, Bratislava to chce zastaviť
SITA/Diana Černáková (ilu)

Prípadné neaktuálne nastavenie pomeru bývania a vybavenosti chce mesto v jednotlivých lokalitách riešiť miestnou zmenou územného plánu, nie jeho obídením. "Princípom súčasného vedenia mesta je, aby sa aj v oblasti rozvoja mesta dodržiavali pravidlá. Aj keď v minulosti bolo obchádzanie funkčnej regulácie tolerované (byty deklarované ako občianska vybavenosť formálne ako apartmány), z principiálnych dôvodov nechceme, aby bol zákon, v tomto prípade územný plán, obchádzaný," vysvetlil magistrát. Tvrdí, že ak má verejnosť akceptovať novú výstavbu, je potrebné, aby aj developeri dodržiavali platné pravidlá.

"Po praktickej stránke treba povedať, že apartmány, ktoré sa využívajú ako byty, generujú iné nároky na dopravnú a sociálnu infraštruktúru, ako predpokladal územný plán," spresnil magistrát. Potreby jednotlivých území a nároky na občiansku vybavenosť sa postupne s rozvojom mesta i vznikom obchodných centier podľa samosprávy menia. Zámerom mesta preto je, aby budúca budovaná občianska vybavenosť čo najlepšie reflektovala potreby obyvateľov v konkrétnom území.

Magistrát vydáva záväzné stanoviská hlavného mesta k investičnej činnosti, ktoré predkladajú stavebníci na stavebné úrady príslušných bratislavských mestských častí. Záväzné stanoviská sú významnými odbornými podkladmi pre stavebné úrady pri umiestňovaní a povoľovaní stavieb na území Bratislavy.

Témy: byt Bratislava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok