Zvrat v kľúčovej kauze, štátny zástupca pri Babišovi zmenil názor

TA3 TASR ČTK
2.9.2019 08:49

Štátny zástupca zastavil po štyroch rokoch stíhanie českého premiéra Andreja Babiša a jeho blízkych v prípade päťdesiatmiliónovej európskej dotácie na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Svoje rozhodnutie odovzdal nadriadeným v piatok. Závery ale nemusia byť konečné, informuje český Deník N s odvolaním sa na dva nemenované zdroje.

Dozorný štátny zástupca (prokurátor) Jaroslav Šaroch zmenil právny názor na posúdenie kauzy Čapí hnízdo. S konečným rozhodnutím sa teraz zoznamuje vedúci prokurátor mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe, ktorý zisťuje, či je zmena zákonná a odôvodnená. V tlačovej správe to uviedol hovorca MSZ Aleš Cimbala.

Český premiér už v nedeľu povedal, že ak existuje spravodlivosť, štátny zástupca zastaví jeho stíhanie. Ak by aj prokurátor podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodstúpil.

Českému premiérovi hrozí v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie. Okrem Babiša čelia stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Policajti navrhli Babiša a ďalších obvinených v kauze Čapí hnízdo obžalovať 17. apríla. Všetci od začiatku akékoľvek nezákonnosti odmietajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok