Útočník, ktorý napadol ľudí nožom, vypovedal pred políciou

TA3 TASR
1.9.2019 19:31

Páchateľom útoku vo francúzskom meste Lyon je 33-ročný moslim pôvodom z Afganistanu, ktorý počas policajného výsluchu vyhlásil, že pred útokom "počul hlasy urážajúce Boha a nariaďujúce mu, aby zabíjal".

Útočník, ktorý napadol ľudí nožom, vypovedal pred políciou
SITA/AP

Vyšetril ho psychiater

Na tlačovej konferencii v Lyone o tom informoval lyonský prokurátor Nicolas Jacquet. Konštatoval, že mužova výpoveď pred vyšetrovateľmi bola nekonzistentná a zmätená. Podozrivý sa priznal k pravidelnému užívaniu drog - marihuany, čo potvrdila aj toxikologická analýza. Medzičasom ho už vyšetril psychiater, ktorý uňho konštatoval podozrenie na psychotický stav s paranoidnými prejavmi týkajúcimi sa mystiky a náboženstva.

Jacquet informoval, že podozrivý prišiel do Francúzska v roku 2009, po nejakom čase odišiel do Talianska a Nemecka. Do Francúzska sa vrátil v júni roku 2016. V krajine má povolenie na dočasný pobyt, ktoré je po obnovení platné do 31. januára 2020. Býval v ubytovni pre utečencov v meste Vaulx-en-Velin, kde polícia v sobotu večer prehliadla jeho izbu. Polícia zaistila aj jeho mobil a analyzuje z neho získané dáta.

Záznam v registri nemá

Podozrivý muž nemá žiadny záznam v registri trestov a nie je ani sledovaný v psychiatrickej ambulancii. Nič nenasvedčuje tomu, že by bol prešiel radikalizáciou, uviedol Jacquet. Útok sa odohral v sobotu popoludní pri východe zo stanice metra Laurent-Bonnevay v meste Villeurbanne ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu v departemente Rhône v regióne Rhône-Alpes na východe Francúzska. Motív je stále nejasný.

Jacquet spresnil, že útočníka spacifikovali traja vodiči mestskej hromadnej dopravy. Na mieste činu ho zadržala polícia. Pri útoku spáchanom nožom zomrel 19-ročný muž z kraja Savojsko a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Zranenia troch z nich sú vážne, ale nie sú v ohrození života, dodal prokurátor. Hospitalizované podľa neho zostávajú dve osoby.

Ostatní zranení sú už doma, pričom sa však u nich prejavuje posttraumatická porucha. Podľa Jacqueta bude nutné, aby sa im venovali špecialisti. V súvislosti s útokom bola odborná psychologická pomoc poskytnutá aj ďalším asi 40 osobám. Primátor mesta Lyon Gérard Collomb v nedeľu informoval, že v súvislosti so sobotňajším útokom boli v meste prijaté dodatočné bezpečnostné opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok