Krajná pravica posilnila, v Nemecku sa skončili regionálne voľby

TA3 TASR
1.9.2019 19:19

V regionálnych voľbách v nemeckej spolkovej krajine Sasko zvíťazili kresťanskí demokrati kancelárky Angely Merkelovej. Krajne pravicová a protiimigračná Alternatíva pre Nemecko skončila na druhom mieste.

Z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia, vyplýva, že CDU sa podarilo v regionálnych voľbách v Sasku zvíťaziť so ziskom 32,1 percenta hlasov. Na druhom mieste sa umiestnila AfD, ktorej sa v tejto východonemeckej krajine podarilo presvedčiť 27,5 percenta voličov. Hoci CDU voľby v Sasku vyhrala, oproti posledným voľbám, v ktorých ju podporilo až 39,4 percenta voličov, zaznamenala určitý pokles podpory.

Naopak AfD sa podarilo oproti roku 2014, keď ju volilo 9,7 percenta voličov, získať až o 17,8 percenta hlasov viac. Na treťom mieste sa so ziskom 10,4 percenta hlasov umiestnila krajne ľavicová strana Die Linke, za ktorou nasledovala pri podpore 8,6 percenta voličov strana Zväz 90/Zelení.

Sociálnodemokratická strana Nemecka dosiahla v daných voľbách so ziskom 7,7 percenta svoj historicky najhorší výsledok. Doteraz najhorším volebným neúspechom tejto strany bol zisk 9,7 percenta hlasov v regionálnych voľbách v Bavorsku v roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok