Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili lepšie nízkotučné maslo, ktoré tvorí prevažne voda

Vedci vytvorili lepšie nízkotučné maslo, ktoré tvorí prevažne voda
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V potravinárstve sa často výrobcovia snažia napodobniť maslo, pretože ľudia sú vyberaví a majú radi konzistenciu a krémovosť klasického masla. Zdravšie alternatívy majú problém dosiahnuť správnej chute a zloženia. Vedci z Cornellovej univerzity však vytvorili úplne novú nátierku, ktorá podľa nich napodobňuje maslo, no má iba asi štvrtinu kalórií a tukov.

Nová maslová nátierka sa skladá z približne 80% vody a 20% rastlinného oleja, do ktorého sa pridá trochu mliečneho tuku. Napriek svojmu vodnatému zloženiu sa o nátierke hovorí ako o masle, pokiaľ ide o jej konzistenciu, krémovosť a pocit v ústach. Veľkou výhodou je to, že je oveľa zdravšia ako bežné maslo. Tím vedcov hovorí, že lyžica ich novej maslovej nátierky má iba 2,8 gramov tuku a 25,2 kalórií. Pre porovnanie, rovnaké množstvo masla obsahuje 11 g tuku a má takmer 100 kalórií.

Zatiaľ čo v súčasnej podobe nemusí vyzerať táto nátierka byť príliš chutná, tím tvrdí, že dosiahnutie konzistencie masla je najdôležitejším prvým krokom. Potravinárski chemici potom môžu vyladiť chuť, zdravosť a ďalšie preferencie. Môžu sa pridať mliečne bielkoviny alebo rastlinné bielkoviny. Keďže voda pôsobí ako nosič, dá sa podľa vedcov upraviť tak, aby obsahovala živiny, vitamíny alebo príchute.

Tím vedcov hovorí, že lyžica ich novej maslovej nátierky má iba 2,8 gramov tuku a 25,2 kalórií.

Nátierka sa vyrába pomocou nového emulgačného procesu, ktorý zahŕňa takzvané emulzie s vysokou internou fázou. Zaujímavé je, že keď sa pridá viac vody, materiál je viacej krémový. Vedci hovoria, že keď sa voda a olej kombinujú v pomere 3 : 1, výsledný produkt je zložený z guľôčok kvapiek. No pokiaľ sa pri emulgačnom procese na štyri diely vody dá jeden diel oleja, tieto guľôčky sa začnú spájať. Produkt už netečie, je pevný a podarilo sa vytvoriť niečo, čo má konzistenciu maslovej nátierky.

Ešte si nejakú tú chvíľu počkáme, kým sa zdravšia náhrada masla dostane do našich kuchýň. No ak sa podarí skutočne dosiahnuť chute bežného masla, bude táto alternatíva určite veľmi žiadaná.

Nová maslová nátierka sa skladá z približne 80% vody a 20% rastlinného oleja, do ktorého sa pridá trochu mliečneho tuku.