Evolúcia bola oveľa zložitejšia, ukazuje milióny rokov stará lebka

TA3 ČTK
31.8.2019 10:56

Vedci objavili v Etiópii takmer kompletnú lebku predchodcu človeka, ktorá je stará 3,8 milióna rokov. Zachovalá lebka pomohla vedcom lepšie určiť ostatné nájdené fosílie a vďaka tomu ukázať, že evolučná cesta človeka bola podstatne zložitejšia, ako sme si pôvodne mysleli, píše odborný časopis Nature.

Evolúcia bola oveľa zložitejšia, ukazuje milióny rokov stará lebka
SITA/AP

Príbuzný slávnej Lucy

Dobre zachovaná lebka patrí druhu vyhynutých ľudoopov známych ako Australopithecus anamensis alebo australopitek turkanský, ktorý žil pred 4,2 miliónmi rokov. Lebku objavil vedecký tím na severovýchode Etiópie. Vedci sa pôvodne nazdávali, že tento druh bol predchodcom známejšieho australopiteka afarského.

Australopitek afarský sa preslávil v roku 1974 nálezom pozostatkov samice, ktorú pomenovali Lucy. Druh, ku ktorému Lucy patrila, bol dlhé roky mnohými vedcami považovaný za ten, z ktorého sa pred 2,8 miliónmi rokov po prvýkrát vyvinul rod Homo, ku ktorému patrí aj človek.

Australopitekovia bok po boku

Nová fosília však odporuje zdanlivo jednoduchej vývojovej línii, podľa ktorej sa z australopiteka turkanského vyvynul australopitek afarský a z neho neskôr prvý zástupca človeka. Pomocou novoobjavenej fosílie sa totiž dokázalo, že iný, skôr objavený úlomok lebky patril druhu Lucy, takže v skutočnosti museli zástupcovia oboch druhov na území dnešnej Etiópie žiť bok po boku najmenej 100.000 rokov.

Objavená lebka podľa všetkého patrila samcovi, ktorého pozostatky po smrti odniesla rieka a prúd ho pochoval pod nánosom sedimentov, uviedol server CNN s odkazom na jednu z vedkýň, ktorá sa podieľala na náleze.

Australopitek žil neďaleko veľkého jazera v inak suchej oblasti. Mal výrazné lícne kosti a veľkú ustupujúcu tvárovú časť, typickú pre väčšinu zástupcov tohto rodu. Priestor mozgu bol dlhý a úzky.

Témy: Etiópia Lucy CNN
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok