V Pentagóne vzniklo veliteľstvo pre vesmír, má chrániť satelity

TA3 TASR
30.8.2019 05:59

Americký prezident Donald Trump uviedol do života nové veliteľstvo pre vojenské operácie vo vesmíre, ktoré bude súčasťou ministerstva obrany.

"Je to medzník, deň, keď bola uznaná dôležitosť vesmíru pre americkú bezpečnosť a obranu. SpaceCom zabezpečí, že dominancia Ameriky vo vesmíre nebude nikdy ohrozená," uviedol Trump na ceremoniáli pred Bielym domom. Novú súčasť Pentagónu, ktorá má okrem iného chrániť americké satelity pred nepriateľskými útokmi, povedie generál leteckých síl John Raymond.

Trump tiež avizoval, že čoskoro vzniknú aj vesmírne sily (United States Space Force) ako samostatná šiesta zložka americkej armády. Túto myšlienku predostrel už dávnejšie, ale v Pentagóne a Kongrese, ktorý musí súhlasiť s jej zriadením, sa nestretla s veľkým nadšením.

Už v roku 2017 Trump oznámil, že vyšle astronautov opäť na Mesiac a neskôr na Mars. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír pracuje na plánoch založiť základňu na Mesiaci. Od ukončenia prevádzky raketoplánov v roku 2011 využíva NASA pri preprave nákladu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu súkromné spoločnosti. Trump chce ISS sprivatizovať, aby mal viac peňazí na ďalšie projekty NASA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok