Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší elektrický trajekt na svete má za sebou prvú plavbu

Najväčší elektrický trajekt na svete má za sebou prvú plavbu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa už medzi prístavmi v severnej Európe potichu a ekologicky plaví niekoľko elektrických trajektov, ktoré prevážajú ľudí, autá a tovar, trajekt s názvom Ellen je údajne najväčším takýmto plavidlom s elektrickým pohonom na svete. Ten svoju prvú komerčnú plavbu medzi dvomi dánskymi ostrovmi uskutočnil v strede tohto mesiaca.

Batériovo-elektrický trajekt Ellen prevzal od dieselového trajektu MF Skjoldnæs prepravu cestujúcich a vozidiel medzi ostrovmi Søby a Ærø a ostrovmi Fynshav a Als. Elektrický trajekt uskutočnil svoju úvodnú komerčnú plavbu 15. augusta s tým, že do plnej prevádzky nastúpi už začiatkom septembra. Trajekt MF Skjoldnæs nepôjde do dôchodku, ale presunie sa na inú trasu.

Elektrický trajekt Ellen má rozmery 59,5 x 12,8 m a ponor 2,5 m. Jeho trup bol dovezený z Poľska v roku 2017 a potom bol vybavený elektromotormi fínskej spoločnosti Viseda a 4,3 MWh lítium-iónovou batériou z dielne švajčiarskej spoločnosti Leclanché. Tento elektrický trajekt dokáže preplávať až 22 námorných míľ (takmer 41 kilometrov), pričom dosiahne maximálnu rýchlosť 15,5 uzlov (asi 28,7 km / h). Na palubu sa zmestí približne 30 vozidiel a 200 cestujúcich. Očakáva sa, že po nástupe do normálnej služby vykoná Ellen až sedem spiatočných plavieb denne.

Ellen - najväčší trajekt na svete s plným elektrickým pohonom

Podľa vyjadrenia spoločnosti Leclanché by sa nasadením elektrického trajektu Ellen malo ročne zabrániť uvoľneniu 2 000 ton CO2, 42 ton NOX, 2,5 ton drobných emisných častíc a 1,4 ton SO2 do atmosféry. Tento projekt ukazuje, že dnes je možné nahradiť spaľovacie pohony s fosílnymi palivami ekologickou čistou energiou, čím sa dá prispieť k boju proti globálnemu otepľovaniu a znečisteniu v záujme zlepšenia podmienok života na našej planéte.

Ellen - najväčší trajekt na svete s plným elektrickým pohonom