Grécko by malo odísť z eurozóny, tvrdí nemecký ekonóm

SITA
24.4.2012 12:30

Neexistuje šanca, aby Grécko obnovilo svoju konkurencieschopnosť, pokiaľ zotrvá v eurozóne, tvrdí prezident nemeckého Inštitútu pre hospodársky výskum Hans-Werner Sinn.

Grécko by malo odísť z eurozóny, tvrdí nemecký ekonóm
SITA

Grécko nedokáže obnoviť svoju konkurencieschopnosť, pokiaľ zotrvá v eurozóne. Vyhlásil to v pondelok prezident nemeckého Inštitútu pre hospodársky výskum (Ifo) Hans-Werner Sinn. Grécko získalo od začiatku dlhovej krízy pomoc v objeme viac ako 100 mld. eur a veritelia Atén minulý mesiac súhlasili s výmenou gréckych dlhopisov za nové s nižšou hodnotou. Tieto peniaze sa mali radšej využiť na pomoc Grécku pri jeho odchode z eurozóny, tvrdí prezident vplyvného mníchovského inštitútu.

"Osobne som presvedčený, že neexistuje šanca, aby Grécko dosiahlo konkurencieschopnosť, pokiaľ bude v eurozóne," povedal Sinn. "Pokiaľ sa Grécko udrží v eurozóne, bude trvalo čeliť masovej nezamestnanosti. Ak ale odíde, nastane veľmi rýchle zotavenie," dodal ekonóm.

Kombinácia hlbokých rozpočtových škrtov a zvyšovania daní môžu spôsobiť problémy aj ďalším zadlženým štátom eurozóny, upozornil ďalej prezident inštitútu Ifo. "Bez ohľadu na to, čo hovoria politici, je nemožné, aby niektoré štáty na juhu Európy znížili mzdy a ceny v potrebnom rozsahu ... Politika nedokáže prekonať zákony ekonomiky," zdôraznil Sinn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok