KĽDR je pripravená na tretí jadrový test

SITA
24.4.2012 12:12

Severná Kórea plánuje údajne podzemný nukleárny test pri severovýchodnom meste Pchung-kje-ri, ktoré bolo dejiskom aj predchádzajúcich dvoch nukleárnych skúšok v rokoch 2006 a 2009.

KĽDR je pripravená na tretí jadrový test
SITA

Severná Kórea je v záverečnej fáze prípravy tretieho jadrového testu a čoskoro ho bude schopná aj uskutočniť. Agentúre Reuters to v utorok povedal dobre informovaný zdroj s väzbami na Južnú Kóreu a Čínu, ktorý v roku 2006 správne predpovedal prvú severokórejskú jadrovú skúšku len pár dní pred jej uskutočnením. “Bude to čoskoro. Prípravy sú skoro ukončené,” povedal zdroj, ktorý tak potvrdil nedávne správy v juhokórejských médiách, podľa ktorých by sa jadrový test mohol v KĽDR uskutočniť už o dva týždne.

Severná Kórea plánuje údajne podzemný nukleárny test pri severovýchodnom meste Pchung-kje-ri, ktoré bolo dejiskom aj predchádzajúcich dvoch nukleárnych skúšok v rokoch 2006 a 2009. Ukončenie príprav podľa médií naznačujú satelitné snímky. Severná Kórea otestovala jadrové zbrane v októbri 2006 a v máji 2009. Oba testy sa uskutočnili tesne po skúšobnom odpálení rakety. KĽDR pred týždňom vystrelila raketu, ktorá mala vyniesť na obežnú dráhu satelit.

Raketa však preletela iba asi 120 kilometrov a zrútila sa do mora. Západ a susedné krajiny vypustenie satelitu považujú len za krycí manéver pre test rakety dlhého doletu schopnej niesť jadrovú hlavicu. Severná Kórea minulý týždeň pohrozila odvetou za kritiku neúspešného štartu jej rakety. KĽDR má podľa odhadov jadrový materiál na šesť až osem atómových bômb, obohacovanie uránu však môže jej zásoby nukleárneho materiálu zvýšiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok