Pellegrini Jankovskú neodvolal, ďalšie kroky má zvážiť sama

TA3 SITA TASR
26.8.2019 15:10

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril ku kauze posledných dní, v ktorej figuruje štátna tajomníčka Smeru Monika Jankovská. Tú vinia z intenzívnej komunikácie s Marianom Kočnerom, ktorá mala trvať aj po vražde Jána Kuciaka. Na Jankovskej odchod vyzvala opozícia aj prezidentka. Štátna tajomníčka obvinenia odmietla a tvrdí, že si s Kočnerom nepísala.

Pellegrini: Odmietam hysterické výkriky

Pellegrini uviedol, že plne podporuje vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a justícia podľa neho musí odolať akýmkoľvek tlakom. Rozsudky však podľa neho musia vynášať súdy a nie novinové články. "Odmietam preto hysterické výkriky opozície a niektorých médií, že vláda niekoho kryje," zdôraznil.

V prípade Jankovskej premiér má len informáciu o poskytnutí jej telefónu policajtom z NAKA. Informácie o toxickej komunikácii treba podľa neho preveriť a ak sa Jankovská previnila, Pellegrini zaujme jednoznačný postoj. Jankovská však podľa premiéra musí vnímať, že už v tejto situácii je predmetom politického boja a mala by sama zvážiť, či súčasná situácia pomáha jej osobe a strane, ktorá ju nominovala.

Monike Jankovskej vo štvrtok zadržali policajti mobilný telefón. Okrem nej mobily odobrali aj viacerým sudcom či prokurátorom. Údajne ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

Odvolanie požadovala prezidentka i exprezident

Jankovskej odvolanie požadovala prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj šéf OĽANO Igor Matovič, ktorý v tejto súvislosti zorganizoval protest pred ministerstvom spravodlivosti. Zúčastnil sa ho aj bývalý prezident Andrej Kiska. Čaputová vyzvala na očistu justície. Podľa nej je neobhájiteľné, aby Jankovská zotrvala na poste štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Na margo medializovaných informácií skonštatovala, že spravodlivosť bola na Slovensku tovarom a istí ľudia si ju dokázali kúpiť. Takýto stav sa podľa nej musí skončiť. Zároveň vyjadrila podporu vyšetrovateľom a prokurátorom.

"Osobné motívy dnes musia ustúpiť všeobecnému záujmu, ktorým je najmä dôveryhodnosť inštitúcií. Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné zotrvávať na jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti," uviedla prezidentka na margo Jankovskej, ktorá minulý týždeň odovzdala polícii svoj mobilný telefón. Slovenská justícia podľa prezidentky potrebuje očistu od tých, ktorí zlyhali. Považuje za nevyhnutné prijať také zmeny v justičných orgánoch, ktoré umožnia riadne a nezávislé vyvodzovanie zodpovednosti. Hovorila o potrebe nezávislej policajnej inšpekcie, funkčného disciplinárneho súdnictva a efektívneho systému profesijnej etiky. Za dôležité tiež považuje rýchle a objektívne vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a všetkých okolností, ktoré vražde predchádzali.

Opozícia podporila Čaputovú

Opozícia súhlasí s vyjadrením prezidentky vo veci očistenia justície. Matovič si postoj Čaputovej, ktorým podporila volanie ľudí po spravodlivosti a očiste ministerstva spravodlivosti, váži. „Veríme, že rovnako intenzívne začnú po naplnení spravodlivosti volať aj zástupcovia ostatnej demokratickej opozície," zdôraznil Matovič. Za prezidentkine slová sa postavila aj strana SaS. „Len a len občania si vo voľbách vyberú, či bude pokračovať zničujúce vládnutie Smeru a jeho 'podržtašiek' prerastené korupčnými a mafiánskymi praktikami, alebo túto krajinu vyvedú z krízy odborne zdatní, odvážni a skúsení politici,“ poznamenala strana s tým, že je pripravená byť súčasťou takejto pozitívnej zmeny na Slovensku.      

Hnutie Sme rodina už dlhodobo tvrdí, „že všetci tí, ktorí tvoria a tvorili súčasť štátnej mafie, alebo ju chránili, či jej napomáhali, musia skončiť tam, kde už dávno mali byť – v base“. Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu zopakovala výzvu na odchod štátnej tajomníčky. Je však presvedčená, že výmena figúrok vo vláde nestačí. „Slovensko zbavíme oligarchov a mafie iba programom hlbokých zmien systému fungovania štátu,“ uviedla koalícia. Na odchode Jankovskej z funkcie pre jej väzby s Marianom Kočnerom trvali aj ďalšie opozičné strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok