Vypustili Hričovskú priehradu pri Žiline, ľudí vyzvali na opatrnosť

TA3
25.8.2019 07:49

Vodohospodári vypustili Hričovskú priehradu pri Žiline. Najbližšie dva mesiace budú čistiť kanálovú sústavu až po Považskú Bystricu a opravovať jej tesnenie. Podobnú revíziu robia raz za 20 rokov. Niektoré živočíchy sú síce v ohrození, ale rybári a ochranári škody minimalizovali.

Po vypustení sedemnástich miliónov metrov kubických vody zostalo dno Hričovskej priehrady odkryté. Podľa rybárov môžu mať nánosy na niektorých miestach výšku až 6 metrov. Dno priehrady počas revízie čistiť nebudú. Vodohospodári sa zamerajú len na energetické kanály. Vodohospodári sa snažili vodnú nádrž vypúšťať tak, aby dali šancu na presun všetkým živočíchom. Hladina klesala tempom desať centimetrov za deň. Tie, ktoré to nestihli vylovia rybári. K všetkým sa ale nedostanú.

Pokles vodnej hladiny v priehrade môže ohroziť aj rybníky v Divinke a Strážove. Rybári ich preto nepretržite kontrolujú. Opatrní by mali byť aj ľudia, ktorí sa pohybujú pri pôvodnom koryte Váhu pod Hričovskou priehradou. Vodohospodári tam presmerovali všetky prietoky, čo výrazne zvýšilo hladinu rieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok