Lekárov po výbuchu v Rusku vyšetrili, zaznamenali stopy radiácie

TA3 TASR
23.8.2019 18:45

Ruské úrady našli stopy radiácie u jednej osoby po tom, ako vyšetrili viac ako 100 zdravotníkov, ktorí začiatkom augusta ošetrovali obete ožiarenia po výbuchu v raketovom testovacom stredisku Ňonoksa.

Lekárov po výbuchu v Rusku vyšetrili, zaznamenali stopy radiácie
SITA/AP

Obávali sa o zdravie

Podľa správy vyšetrili celkovo 110 zdravotníkov, pričom u jedného muža zistili nízku úroveň rádioaktívneho izotopu cézia - cézium-137. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že zdravie tohto muža nie je ohrozené, pričom rádioizotop sa mohol do jeho tela dostať spolu s potravou. Vyhlásenie prišlo po tom, ako ruská pobočka televízie BBC v piatok zverejnila výpovede dvoch nemenovaných lekárov z Archangeľska.

Tí pre stanicu uviedli, že počas ošetrovania obetí ožiarenia po výbuchu v raketovom testovacom stredisku Ňonoksa nemali ochranné odevy a obávajú sa, že mohli byť vystavení radiácii. Lekári pracovali v civilnej regionálnej nemocnici v Archangeľsku, kde ošetrovali troch zranených, zatiaľ čo ďalšie tri obete boli prevezené do ďalšej archangeľskej nemocnice, ktorá je vybavená pre prípady ožiarenia. Zdravotníci sa rozhodli vypovedať, pretože sa obávali o svoje zdravie a nechceli, aby sa podobné "porušenia (bezpečnosti)" opakovali.

Neúspešný test strely?

Ruská Štátna spoločnosť pre atómovú energiu neskôr spresnila, že k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy siedmich osôb a zranenia ďalších šiestich, došlo počas testovania novej rakety. Ruské ministerstvo obrany najskôr ubezpečovalo, že pri výbuchu nedošlo k úniku rádioaktivity. Federálna služba pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia napokon oznámila, že v neďalekom Severodvinsku zaregistrovali 8. augusta krátko po výbuchu až 16-násobne vyššiu úroveň radiácie, než je bežné. Táto úroveň sa vrátila do normálu po dva a pol hodine.

Experti sa domnievajú, že v skutočnosti išlo o neúspešný test riadenej strely na jadrový pohon - konkrétne o strelu 9M730 Burevestnik, v kódovaní Severoatlantickej aliancie známu ako SSC-X-9 Skyfall. Ruské ministerstvo obrany zverejnilo vlani v júli nové videá svojich špičkových zbraní, ktorých existenciu odhalil v marci toho roka prezident Vladimir Putin. Medzi nimi bol aj Burevestnik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok