Zdalo sa, že súper má mierne navrch. Slovan však bol trpezlivý

TA3 TASR
23.8.2019 10:08

Na trávniku Tehelného poľa sa odovzdali futbalisti bratislavského Slovana zo všetkých síl. Odmenou im bolo víťazstvo 1:0 nad favorizovaným gréckym majstrom PAOK Solún v prvom súboji play off Európskej ligy UEFA 2019/2020. Lepšiu pozíciu do budúcotýždňovej odvety v Solúne zabezpečil v 90.+4 minúte dôrazný obranca Myenty Abena.

Neskrýval spokojnosť

Vo výbornej kulise pred návštevou vyše 20.000 divákov hrali "belasí" najmä zodpovedne v obrane, boli trpezliví a bojovní. Ich súper mal síce opticky mierne navrch, ale s tým tréner Ján Kozák ml. pred zápasom počítal a zverencom ušil taktiku, ktorú do bodky naplnili. "Jastrabi z Tehelného poľa" sa môžu dostať tretíkrát do skupinovej fázy EL, tú si zahrali v ročníkoch 2011/2012, keď v play off vyradili AS Rím, resp. 2014/2015.

Dočasný kouč Kozák ml., ktorý vyhral v zatiaľ jeho všetkých deviatich súbojoch po príchode na lavičku, v triezvom hodnotení neskrýval spokojnosť. "Hodnotenie musí byť pozitívne. Splnili sme, čo sme chceli. PAOK má obrovskú kvalitu. Chlapci boli dnes obetaví, nechali tam všetko. Vedeli sme, že musíme byť trpezliví, že šancí nebude ako v lige. Gól prišiel v pravý čas. Asi to tak bolo niekde napísané. Súper už nemal čas na vyrovnanie," uviedol 39-ročný bývalý slovenský reprezentant, ktorého tvrdo vybojovaný triumf potešil, no po súboji by bral aj remízu: "Aj výsledok 0:0 by bol OK. Ten gól je niečo naviac. Vyšlo to výborne."

O týždeň čaká Bratislavčanov odveta na poriadne horúcej gréckej pôde (19.00 SELČ, v Grécku je o hodinu viac). "Zopakujem, hráči PAOK majú obrovskú kvalitu. Doma budú ešte sebavedomejší, ešte kvalitnejší. Je to otvorené. Rozhodujú maličkosti. Bolo by však krásne postúpiť," uviedol bývalý hráč Slovana, ktorý si tiež vychutnal takmer "plný dom" a elektrizujúcu atmosféru: "Bol to nádherný večer aj vďaka fanúšikom. Chlapcom som vysvetľoval, že ak aj bude kvalita na strane súpera, ale ľudia uvidia, že hrajú so srdcom za klub, dá sa povedať, že aj za celé Slovensko, odmenia to. Bolo to tak. Nechajme ešte teraz ligu ligou, ešte si to chvíľu užime. Až od zajtra budeme myslieť na Žilinu."

Rozhodne sa v Grécku

Kozák ml. ešte ako hráč s Petržalkou dokázal v sezóne 2005/2006 postúpiť až do skupiny Ligy majstrov. Teraz si syn bývalého reprezentačného trénera Jána Kozáka st. žije vlastnú "trénerskú rozprávku" na lavičke najúspešnejšieho slovenského klubu: "Beriem to ako realitu, teším sa a užívam si to. Myslím si, že urobíme maximum, aby sme pokračovali v tomto nastúpenom trende. Hoci nie je ľahké v tomto športe vyhrávať každé tri dni."

img-1051-copy_ac1100ae-9ebb-ef35.jpg

Portugalský tréner gréckeho šampióna Abel Ferreira bol presvedčený, že odvetu jeho zverenci zvládnu a postúpia: "Na keby sa vo futbale nehrá. Do 70. minúty sme kontrolovali zápas. Potom súper zvýšil tlak na našich hráčov, hral nepríjemne, do tela. V dnešnom stretnutí sme mali tri-štyri výborné šance. Tie sme však nepremenili, a tak napokon rozhodla situácia v závere, z ktorej sme inkasovali. Ťažko povedať, či pri nej bolo všetko v súlade s pravidlami. Je to len prvý duel, o všetkom sa rozhodne v odvete u nás. Samozrejme, môžeme hrať aj lepšie. Potrebujeme do mužstva zabudovať nových hráčov. Musíme pokračovať v práci a bojovať ako jeden tím. Som presvedčený, že sa budeme zlepšovať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok