Johnsonova priateľka má problém, zamietli jej cestu do zámoria

TA3 TASR
22.8.2019 06:09

Priateľke britského premiéra Borisa Johnsona Carrie Symondsovej, ktorá sa chystala na pracovnú cestu do USA, prekazili návštevu problémy súvisiace s vízami. Americké úrady jej nedali povolenie na vstup, údajne pre jej vlaňajšiu návštevu Somalilandu. Washington totiž pokladá toto územie za súčasť Somálska.

Johnsonova priateľka má problém, zamietli jej cestu do zámoria
SITA/AP

Navštívila Somaliland

Johnsonova 31-ročná partnerka Symondsová sa pripravovala na pracovnú cestu s environmentálnou neziskovou organizáciou Oceana už v najbližších dňoch, ale jej žiadosť o vstup do USA zablokovali americké úrady, informoval britský denník Daily Mail.

Denník dodal, že rolu mohla zohrať práve Symondsovej minuloročná návšteva Somalilandu, neuznaného štátu na severe Somálska. Takéto problémy s vycestovaním môžu byť pre jej partnera nepríjemné a zahanbujúce, keďže premiér Johnson sa má stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom cez víkend vo Francúzsku na summite skupiny krajín G7.

Občania Spojeného kráľovstva môžu pred cestou do USA požiadať online o schválenie cestovného povolenia ESTA (Electronic System for Travel Authorization), ktoré umožňuje cestovať do krajiny na 90 dní bez povinnosti požiadať o víza. Lenže osoby, ktoré navštívili Somálsko od marca 2011, nemusia byť oprávnení získať povolenie v rámci ESTA a ich žiadosť môže byť zamietnutá. Uvádza sa to webovej stránke veľvyslanectva USA a konzulátov. Napriek odmietnutiu môže osoba potom absolvovať normálny proces požiadania o víza. Nie je známe, či Symondsová požiadala o cestovné povolenie ESTA.

Žije na Downing Street

Symondsová, ktorá žije v sídle britskej vlády na londýnskej ulici Downing Street, nemá žiadnu oficiálnu úlohu a daňoví poplatníci ju nijako nefinancujú. Sídlo premiéra sa odmietlo vyjadriť k záležitosti Symondsovej víz. Podľa spolupracovníkov Symondsovej je Somaliland "najlepšie ukrývaným tajomstvom Afriky".

"Za 28 rokov sme bez medzinárodnej pomoci znovu vybudovali našu krajinu a sme jedinou demokraciou v Africkom rohu," uviedla Nimco Aliová, britská aktivistka somálskeho pôvodu. Ajan Mahamúdová, šéfka misie Somalilandu v Spojenom kráľovstve, vyhlásila, že jej krajina je "mierová a stabilná" a "stále trpí dôsledkami neuznania".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok