Tetovaním ku zdraviu. Obrázky na koži ukážu, čo sa deje v tele

TA3 ČTK
24.8.2019 20:26

Inteligentné tetovanie, ktoré vyvinuli v Nemecku, dokáže monitorovať chronické choroby. Takéto tetovanie mení svoje farby v reakcii na koncentráciu niektorých látok v krvi. Takto je možné mať pod kontrolou napríklad cukrovku, píše taliansky denník La Repubblica.

Tetovaním ku zdraviu. Obrázky na koži ukážu, čo sa deje v tele
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Choroby v reálnom čase

Hviezdičky, šípy, trojuholníky a kvety. To všetko by sme mohli považovať za normálne tetovanie. Ale nezmazateľné obrázky, ktoré zdokonalil tím vedcov z Mníchova, skrývajú čosi viac. Poskytujú kreatívne riešenie pre pacientov, ktorých zmena farby tetovania upozorní na zmeny koncentrácie glukózy, albumínu alebo pH v tele.

Ako uviedli vedci v časopise Angewandte Chemie International Edition, doposiaľ bolo nové tetovanie testované na vzorkách prasacej kože, ale v budúcnosti by sa mohlo vyskúšať aj na ľuďoch a následne umožní pacientom a lekárom sledovanie chronických chorôb v reálnom čase. Týka sa to najmä cukrovky alebo ochorení srdca a ľadvín.

Tím vedcov pod vedením inžiniera a chemika Aliho Yetisana vyvynul senzory, ktoré menia farbu a aplikujú sa pomocou injekcie. Tieto senzory sú schopné merať koncentrácie troch biomarkerov v tkanivovom moku, ktorý ovplyvňuje medzibunkový priestor. "Senzory fungujú ako diagnostický displej, ktorý môže meniť farbu podľa zmien koncentrácie pH, glukózy a albumínu," vysvetlili vedci.

Tri dôležité biomarkery

Senzor albumínu má žltú farbu, ktorá zozelenie v reakcii na stúpajúcu koncentráciu albumínu. Pre senzor glukózy takisto vybrali žltú farbu, ktorá sa môže meniť tak, že pri vysokej koncentrácii glukózy získa temný odtieň zelenej. Senzor pre pH môže zo žltej prechádzať k modrej, podľa toho, ako sa menia hodnoty pH.

Tri biomarkery sa do výberu dostali preto, lebo ich zmeny v našom organizme naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Napríklad albumín je proteín krvnej plazmy a produkujú ho bunky pečene. Jeho nízke koncentrácie v krvi môžu vypovedať o problémoch s ľadvinami a s pečeňou, zatiaľ čo vysoké hodnoty môžu indikovať srdcové problémy.

Glukóza je parameter, ktorý si musia neustále strážiť diabetickí pacienti. Chorobu charakterizuje vysoká koncentrácia glukózy v krvi, za ktorú môže nedostatok inzulínu, hormónu, ktorý znižuje hodnoty glukózy v krvi. Zmeny v hodnotách pH v krvi môžu byť spôsobené širokou škálou problémov, ktoré vyžadujú vyšetrenie špecialistov.

Slabiny a ďalšie možnosti

Zatiaľ sa tetovanie testuje na zvieratách a kým sa bude dať prejsť ku klinickým skúškam, bude potrebné venovať  výskumu ešte dosť času. Štúdia má niekoľko nedostatkov, dve z troch farieb totiž nie sú reverzné. To znamená, že v prípade albumínu a glukózy sa farba senzorov po tom, ako sa zmení, nevracia k pôvodnej farbe. Naspäť sa mení len v prípade pH.

Náprava bude podľa vedcov možná tak, že pridajú syntetické receptory. Následne budú prebiehať ďalšie výskumy na zvieratách. "Toto tetovanie môže byť užitočné aj pre monitorovanie koncentrácie elektrolytov, proteínov a patogénnych mikroorganizmov, či dehydratácie," uvádzajú vedci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok