Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podmorský senzor, ktorý sa napája zvukovými vlnami z povrchu

Podmorský senzor, ktorý sa napája zvukovými vlnami z povrchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z riešení nepretržitého zhromažďovania informácií o podmienkach v moriach je navrhovaná sieť senzorov, ktoré prenášajú údaje z morského dna. Ak by však mali batérie, ich výmena by bola príliš náročná. Preto výskumníci z MIT navrhli nový systém napájania podmorských senzorov.

Senzorický systém s označením Piezo-Acoustic Backscatter pozostáva z dvoch hlavných častí: senzora morského dna bez batérie a vysielača / prijímača, ktorý je na povrchu, kde môže byť umiestnený na lodi, zakotvenej bóji alebo na brehu a je napájaný z batérie.

Vysielač potom v pravidelných intervaloch vysiela akustické vlny cez vodu k senzoru na dne. Táto vlna spôsobuje vibrovanie piezoelektrického materiálu v senzore, čím sa vytvára slabý elektrický prúd. Senzor potom využíva tento vygenerovaný prúd na odrážanie modifikovaného akustického signálu späť do prijímača. Ide o podobný princíp ako v prípade technológie RFID snímačov (rádiofrekvenčná identifikácia).

Podmorský senzorický systém Piezo-Acoustic Backscatter.

Signál v skutočnosti pozostáva z niekoľkých akustických vĺn a odstupu medzi nimi, kedy sa neodráža žiadna vlna. Keďže prijímač interpretuje akustické vlny a medzery medzi nimi ako 1s a 0s, je senzor schopný prenášať oceánografické údaje vo forme binárneho kódu.

Počas testov vo vodnej nádrži sa senzorický systém Piezo-Acoustic Backscatter úspešne použil pre prenos presných údajov rýchlosťou troch kilobajtov za sekundu z dvoch senzorov súčasne. Senzory boli vzdialené 10 metrov od prijímača a údaje sa týkali teploty a tlaku vody.

Prepojená sieť senzorov by sa dala použiť pre aplikácie, ako je štúdium klimatických zmien a sledovanie morského života pre dlhodobejšie monitorovanie. Systém by sa mohol dokonca dať umiestniť do jazier alebo morí na iných planétach, ale to už je hudba ďalekej budúcnosti.