Smer aj PS/Spolu sú napriek kauzám stabilní, ukazuje prieskum

TA3 SITA
20.8.2019 14:36

Deväť politických subjektov by sa dostalo do parlamentu podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus. Víťazom by sa stal Smer-SD a druhá by skončila koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu. Obe strany nezaznamenali od posledného prieskumu výraznejšie výkyvy a to napriek kauze Mariana Kočnera a napriek informáciám o dávnych drogových experimentoch Michala Trubana.

Smer by podľa agentúry Focus získal 20,8 percenta, koalícia PS/Spolu 14,9 percenta, kotlebovci 11,4 percenta a SaS 7,9 percenta. Do parlamentu by sa dostali aj kresťanskí demokrati so ziskom 7,3 percenta, národniari zo SNS s rovnými siedmimi percentami, Sme rodina Borisa Kollára so ziskom 6,6 percenta a prešla by aj nová strana Andreja Kisku Za ľudí. Hlas by jej dalo 5,5 percenta respondentov.

Agentúra uskutočnila prieskum v dňoch 13. až 19. augusta formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1010 respondentov. Položili im otázku: "Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?" 

V parlamente by Smer-SD získal 36 poslaneckých mandátov, koalícia strán PS/Spolu 26 kresiel, ĽSNS 20 kresiel, SaS 14 kresiel, KDH a SNS po 12 kresiel, Sme rodina - Boris Kollár by získala 11 kresiel, hnutie OĽaNO desať kresiel a strana Za ľudí deväť kresiel. Voliť by išlo 73,9 percenta opýtaných, 12,3 percenta respondentov by voliť nešli a zvyšných 13,8 percent odpovedalo, že nevie, či by sa na voľbách zúčastnili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok