Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flexibilné solárne panely eArche sú vhodné aj pre ľahké strechy

Flexibilné solárne panely eArche sú vhodné aj pre ľahké strechy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálske národné námorné múzeum nainštalovalo odľahčené solárne panely na strechu svojho pamiatkového strediska Wharf 7 v prístave Darling v Sydney. Vďaka použitiu flexibilných solárnych panelov bez skla eArche sa tak aj budovy, ktoré boli predtým nevhodné pre bežné solárne panely, môžu zapojiť do revolúcie v oblasti obnoviteľnej energie.

Hoci sa veľká plocha na strechách mnohých výrobných závodov, skladov a podobných budov môže javiť ako ideálna pre umiestnenie solárnych (alebo fotovoltických) panelov, tieto zvyčajne ľahké plechové strechy nemajú konštrukciu prispôsobenú pre udržanie hmotnosti tradičných solárnych panelov.

Austrálske národné námorné múzeum strávilo roky hľadaním použiteľného fotovoltického riešenia pre svoje budovy, keďže bežné panely sa jednoducho nedali dať inštalovať. Múzeum nakoniec objavilo solárny panel eArche od spoločnosti SunMan, ktorý váži len 5,5 kilogramu a neobsahuje sklo. Ide o tenký a flexibilný panel, ktorý napriek tomu, že je o 70 percent ľahší, dosahuje rovnakého výkonu ako ťažké konvenčné panely.

Ľahký a flexibilný solárny panel eArche od spoločnosti SunMan.

Výsledkom bola inštalácia 812 solárnych panelov eArche s výkonom 235 kilowattov na streche pamiatkového strediska Wharf 7, ktoré tak získalo až 25 percent spotreby elektrickej energie získanej z obnoviteľných zdrojov.

Solárny panel eArche získava svoju univerzálnosť vďaka tomu, že sa zbavuje skla a nahrádza ho kryštalickými kremíkovými solárnymi článkami, ktoré je možné aplikovať na rôzne podklady, do hrúbky len 2 milimetrov. Panely sa dodávajú v štandardných konfiguráciách 60 až 100 článkov na panel. V závislosti od počtu článkov, materiálu podkladu a rámu potom tieto panely vážia približne od 2,4 kg do 8,2 kg. Pre porovnanie, tradičné sklenené solárne panely s podobným výkonom môžu vážiť 20 kg alebo viac. Okrem toho sa flexibilné solárne panely eArche dajú vyrobiť polopriehľadné, čo by mohlo zaujať architektov, ktorých trápi veľká čierna plocha panelov na ich celom výtvore.

Ľahké a flexibilné solárne panely eArche boli inštalované na streche pamiatkového strediska Wharf 7 patriaceho pod Austrálske národné námorné múzeum.

Ľahké a flexibilné solárne panely eArche boli inštalované na streche pamiatkového strediska Wharf 7 patriaceho pod Austrálske národné námorné múzeum.