Nepredložte reformu, vyzýva SLK. Kalavská priznala nevhodný čas

TA3 SITA
20.8.2019 12:22

Lekárska komora vyzvala ministerku zdravotníctva, aby stratifikáciu nemocníc nepredkladala nielen ako ústavný, ale ani ako obyčajný zákon. Tvrdí, že nie je dostatočne odborne pripravený na to, aby mohol byť predložený do parlamentu. MZ v reakcii uviedlo, že nie je správne zameriavať sa na odchod šéfky rezortu a odsúvať podstatu problematiky - zlepšenie podmienok zdravotníctva.

Kollár: Skončite s politickými ťahanicami

Prezident komory Marian Kollár tiež vyzval všetky politické strany, ministerstvo zdravotníctva aj predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby skončili politické ťahanice v tejto téme. Podľa Kollára už ide pri tejto téme o voliča, nie o pacienta. Podľa SLK sa aktuálne vytvorili dva politické tábory. Jedná strana trvá na stratifikácii formou ústavného, druhá obyčajného zákona. Ani jednu stranu nezaujíma, že ani jeden návrh nie je dostatočne pripravený, konštatoval prezident komory.

Komora pripomenula, že opakovane vyjadrili potrebu stratifikácie, ale tiež svoje odborné výhrady k jej legislatívne predloženému návrhu zákona vrátane už neaktuálneho návrhu ústavného zákona. Komora chcela, aby bol materiál dopracovaný nielen podľa jej pripomienok, ale aj podľa stoviek ďalších. "Sme dnes svedkami toho, že nielen rezort zdravotníctva sa otriasa vo svojich základoch," uviedla SLK.

Lekárska komora tiež informovala, že nepovažujú za správne, ak hlavným a zrejme aj jediným kritériom stratifikácie nemocníc má byť ekonomická efektivita. SLK ďalej informovala, že aktuálne nie je za demisiu ministerky zdravotníctva. "Pani ministerka, jediné, čo by mala z nášho pohľadu spraviť, v tejto chvíli, stiahnuť tento zákon, či už ústavný alebo obyčajný," dodal Marian Kollár.

Od nástupu pracovala na systémovom riešení

Ministerstvo zdravotníctva už potvrdilo, že stratifikáciu cez ústavný zákon nepredloží napriek tomu, že sa ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v minulosti dohodla s predsedom Smeru Robertom Ficom, že materiál bude mať podobu ústavného zákona. V utorok sa má o návrhu zákona, ktorý má riešiť reformu nemocníc, rokovať na Legislatívnej rade vlády SR a v stredu by o ňom mala rokovať vláda.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že nie je správne zameriavať sa v stratifikácii na odchod šéfky rezortu a odsúvať podstatu problematiky - teda zlepšenie podmienok zdravotníctva a kvalitnejšiu liečbu pre pacientov. "Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská od nástupu do svojej funkcie pracovala na systémovom zlepšení zdravotníctva, pričom nie je zástancom ´kozmetických´ a politických riešení," uviedlo ministerstvo.

Andrea Kalavská si podľa ministerstva plne uvedomuje, že nie je vhodný čas na prijímanie tak zásadných reforiem, akou je napríklad stratifikácia. "Faktom ale je, že rezort na stratifikácii pracuje dlhodobo a pedantná príprava si vyžadovala svoj čas. Materiál prešiel tak odbornou ako aj politickou verejnosťou a bol skonzultovaný na všetkých úrovniach," konštatovalo ministerstvo. Ministerstvo pripomenulo, že stratifikácia je prelomová reforma, nesmierne potrebná pre zdravotníctvo. "Pacienti na Slovensku majú 2,5-násobne vyššiu mieru odvrátiteľných úmrtí (oproti krajinám západnej Európy), teda horšie výsledky v liečbe. Tento rozmer nie je možné riešiť čiastkovo ale systematicky, preto sa na reformu treba pozrieť primárne z odborného, a nie politického pohľadu," uzavrelo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok