Šmarda už o funkciu šéfa kultúry nestojí, vzdal sa nominácie

TA3 TASR
20.8.2019 06:07

Kandidát na post českého ministra kultúry Michal Šmarda požiadal predsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby stiahol jeho nomináciu na túto funkciu. Stalo sa tak po tom, ako rokovanie medzi českým premiérom Andrejom Babišom a Hamáčkom neprinieslo žiadny výsledok. Šmarda sa tak trojmesačnú patovú situáciu rozhodol ukončiť sám.

Šmarda to vysvetlil tým, že podľa neho nie je možné byť členom vlády proti vôli premiéra. Ten sa ale nechal počuť, že so Šmardom v jednej vláde sedieť nechce. "Samozrejme, nie je možné byť členom vlády proti vôli premiéra. Keby pán Babiš k tomuto názoru dospel už pred troma mesiacmi, keď mal všetky informácie, ktoré potreboval, tak sme si mohli celú túto frašku ušetriť," povedal Šmarda.

V rozhovore pre Českú televíziu následne uviedol, že Hamáček ho v jeho rozhodnutí podporil. "Rozhodnutie Michala Šmardu vzdať sa kandidatúry rešpektujem a ľudsky chápem - akokoľvek ma to mrzí," uviedol Hamáček na sociálnej sieti Facebook. Ešte v sobotňajšom rozhovore pre denník Právo však Šmarda odmietol, že by sa svojej kandidatúry vzdal, pretože by to považoval za "bodnutie Hamáčka do chrbta".

Podľa Šmardu by mohol byť kandidátom na ministra kultúry pardubický hejtman Martin Netolický alebo hejtman regiónu Vysočina Jiří Běhounek, prípadne námestníčka daného rezortu pre oddelenie živého umenia Kateřina Kalistová. Babiš pred niekoľkými dňami skritizoval Šmardovo vyjadrovanie a vyhlásil, že s ním v jednej vláde sedieť nebude. Pripojil sa tak k prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi, ktorý Šmardu odmietol vymenovať. "Najlepším riešením by bolo, ak by pán Šmarda povedal, že už nechce byť ministrom kultúry," povedal Babiš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok