Vypočítali cenu Grónska. Trump by musel kúpiť aj jeho problémy

TA3 SITA
18.8.2019 19:27

V súvislosti s úvahou amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnej kúpe Grónska, toto autonómne územie Dánska síce vyhlásilo, že nie je na predaj, ale americká televízia CNN zisťovala, koľko by najväčší ostrov sveta mohol USA stáť. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow totiž potvrdil, že možnosti nákupu Grónska skutočne skúmajú.

Ak by sme sa pozreli do histórie, Grónsko by stálo prinajmenšom 1 miliardu dolárov, píše CNN na svojej internetovej stránke. V roku 1946 totiž USA ponúkli Dánsku za Grónsko 100 miliónov dolárov v zlate, čo je dnes po zohľadnení inflácie 1,3 miliardy dolarov. CNN dodáva, že USA od Dánska v roku 1917 kúpili dnešné Americké Panenské strovy za 25 miliónov dolárov v zlate, čo je v súčasnosti zhruba 500 miliónov dolárov.

V prípade Grónska dnes, "aj keby sa v princípe dosiahla dohoda, cena by bola extrémne vysoká. Išlo by o miliardy, možno aj bilióny," povedal pre CNN Iwan Morgan z University College London. Dodal, že súčasťou takejto kúpy by boli dohody a legislatívny proces v Dánsku, Grónsku a pravdepodobne aj v Európskej únii.

Nečerpané ložiská ropy, plynu a minerálov v Grónsku by mohli byť atraktívne, ale Tim Boersma z Columbijskej univerzity pre CNN uviedol, že "z hľadiska energetiky a surovinových zdrojov je Grónsko krajinou, ktorá je iba okrajovo rozvinutá a nemá základnú infraštruktúru". Kúpa Grónska by zároveň znamenala prevzatie sociálnych výdavkov, dodáva CNN s tým, že na ostrove je 9-percentná nezamestnanosť, pričom osobitne vysoká je medzi mládežou a Grónsko je výrazne závislé od financií z Dánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok