Španielsko ponúklo migrantom prístav, návrh nemohli prijať

TA3 TASR
18.8.2019 14:28

Španielska vláda v nedeľu navrhla, že prijme viac ako 100 migrantov z lode Open Arms, ktorí už 17 dní čakajú na povolenie na vylodenie, uviedol na svojom webovom portáli denník El Periódico de Catalunya. Organizácia Proactiva Open Arms sa rozhodla ponuku neprijať.

Španielsko ponúklo migrantom prístav, návrh nemohli prijať
SITA/AP

Španielska vláda ponúkla prístav Algeciras v regióne Andalúzia v juhozápadnej časti krajiny. Úrad španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vo vyhlásení ako dôvody uviedol "núdzovú situáciu" na palube lode a "nepochopiteľnú reakciu talianskych úradov"Organizácia podľa hovorkyne ponuku neprijala, pretože nechce ohroziť pasažierov a ani posádku. Na lodi je stav núdze a nemôže podstúpiť ďalších šesť dní plavby.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini lodi patriacej španielskej charitatívnej organizácii Proactiva Open Arms odmieta povoliť zakotviť pri talianskych brehoch. Plavidlo migrantov zachránilo v oblasti Stredozemného mora začiatkom augusta. Salvini v sobotu povolil 27 maloletým migrantom bez sprievodu opustiť loď a vo štvrtok dostali povolenie na vylodenie z "psychologických" dôvodov piati migranti a ďalší štyria, ktorí sú ich rodinnými príslušníkmi.

Šéf organizácie Proactiva Open Arms Óscar Camps v sobotu na Twitteri oznámil, že podmienky na palube lode sú "neudržateľné" a medzi pasažiermi sa vyskytujú "bitky a hádky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok