Pre šíriaci sa mor nariadili usmrtiť všetky diviaky vo zverniciach

TA3 TASR
17.8.2019 13:28

V súvislosti s africkým morom ošípaných nariadila regionálna veterinárna a potravinová správa v Michalovciach poľovným revírom pôsobiacim v takzvanej infikovanej oblasti čo najskôr usmrtiť všetky diviaky vo zverniciach.

Pre šíriaci sa mor nariadili usmrtiť všetky diviaky vo zverniciach
TASR/Pavol Ďurčo (ilu)

Vyplýva to z opatrení, ktoré michalovská RVPS zaslala 62 poľovným revírom v okresoch Michalovce a Sobrance. Nariadenie sa týka zverníc na chov diviačej zveri i na výcvik a skúšky poľovných psov. RVPS v Michalovciach sa tak snaží spomaliť šírenie AMO v regióne. Ako uviedol riaditeľ RVPS v Michalovciach Aleš Novotný, nákaza sa šíri a nedarí sa zastaviť ju.

Opatrenia dopĺňajú nariadenie intenzívneho lovu diviačej zveri vydané štátnou veterinárnou a potravinovou správou vo štvrtok 15. augusta. Podľa neho majú poľovníci v stanovených poľovných revíroch realizovať intenzívny lov diviačej zveri, a to i prostredníctvom takzvaného zakázaného spôsobu lovu.

Súčasťou opatrení je aj povinnosť odberu vzorky zo všetkej ulovenej zveri a nájdenej uhynutej diviačej zveri. Ak odber nie je možné vykonať, poľovníci sú povinní túto skutočnosť na RVPS ohlásiť. Za odovzdanie vzoriek poskytuje RVPS poľovníkom finančnú náhradu.

Prílohu k opatreniam tvorí aj nariadenie o spôsobe zabezpečenia sanácie uhynutej zveri a vedľajších živočíšnych produktov z nej. Zver má byť podľa neho zakopávaná. Poľovné revíry sú povinné určiť miesto zakopávania, oplotiť ho proti vniknutiu cudzích osôb alebo zveri a vyhĺbiť na ňom jamu s hĺbkou najmenej tri metre. Ostatky zveri majú byť zasypávané vrstvou zeminy a dezinfikované schváleným dezinfekčným prostriedkom účinným na vírus AMO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok