V bistre s kebabom vyvolal konflikt a zranil čašníčku, hrozí mu basa

TA3 SITA
16.8.2019 21:15

Trest štyri roky odňatia slobody nepodmienečne uložil senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici pre 21-ročného Michaela D. z Vlkanovej. Uznal ho za vinného z extrémistických prejavov s osobitným motívom v súvislosti s incidentom, ktorý mladý muž vyvolal vlani v decembri v bistre Kebab v Banskej Bystrici.

V bistre s kebabom vyvolal konflikt a zranil čašníčku, hrozí mu basa
SITA/AP (ilustračné foto)

V sebe mal minimálne tri promile alkoholu

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvolal hneď po vyhlásení rozsudku, obžalovaný sa vyjadrí v zákonnej lehote. Michael 1. decembra minulého roku okolo pol druhej v noci vošiel opitý do bistra. Keď zaregistroval na presklenej stene dobre viditeľnú tureckú štátnu vlajku, kričal opakovane, že „táto krajina začína byť islamský štát“ a „moslimovia pozabíjam vás“ a svoj prejav doplnil vulgárnymi nadávkami. V bistre boli v tom čase viaceré osoby, medzi ktorými boli aj príslušníci tureckej a albánskej národnosti a medzi nimi boli aj moslimovia.

Opitého výtržníka personál s pomocou hostí vyviedol pred bistro a zamkol dvere. Keď krátko na to čašníčka Daniela vyšla von pofajčiť si, tak na ňu Michael zaútočil nožom a zranil ju na líci. Zo zranenia sa liečila mesiac. Privolaní policajti Michaela zatkli a zistilo sa, že mal v sebe minimálne tri promile alkoholu. V ten deň zapíjal tvrdým alkoholom skončenie činnosti kamarátovho bistra.

Čašníčke sa ospravedlnil

Prípad najprv vyšetrovala polícia na úrovni okresu, neskôr ho prevzal kraj a nakoniec to dostala NAKA. Na návrh prokurátora sa Michael dostal do väzby, v ktorej bol pol roka. Obžalovali ho z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, prečinu násilia voči skupine obyvateľov, z prečinu výtržníctva a obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu.

Na pojednávaní Michael vyhlásil, že je nevinný. Tvrdil, že mu je ľúto, čo spravil, ale na nič sa nepamätá a nemá dôvod neveriť svedkom, ktorí o jeho výčinoch vypovedali. Prítomnej čašníčke sa ospravedlnil a sľúbil, že vyčíslenú škodu jej zaplatí. V záverečnej reči so slzami v očiach opakoval, že mu je ľúto, čo spravil.

Prokurátor žiadal uznať vinu podľa obžaloby a uložiť mu trest 21 rokov a osem mesiacov. Podľa neho Michael nožom s 15-centimetrovou čepeľou čašníčke spôsobil život ohrozujúce zranenie. Obhajca Peter Múkera poukázal na to, že neboli naplnené skutkové podstaty jednotlivých žalovaných trestných činov. Predovšetkým sa nepreukázal úmysel mladého muža vraždiť. Išlo len o jedno bodnutie a v prípade, že by Michael chcel čašníčku zabiť, bol by v útoku nožom pokračoval. Poukázal na jeho vek blízky mladistvému, že sa stará o rodinu a riadne pracuje ako zatepľovač v súkromnej firme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok