KĽDR opäť skúšala rakety. Nemáme o čom hovoriť, odkázala na juh

TA3 TASR SITA
16.8.2019 06:36

KĽDR vystrelila dve rakety do mora pri svojom východnom pobreží, uviedla juhokórejská armáda. Pred šiestimi dňami Severná Kórea vystrelila dve rakety krátkeho doletu do Japonského mora. Séria testov nasleduje po tom, čo sa lídri KĽDR a USA v júni dohodli na obnovení rozhovorov o denuklearizácii.

KĽDR opäť skúšala rakety. Nemáme o čom hovoriť, odkázala na juh
SITA/AP

K piatkovému odpalu došlo podľa juhokórejskej armády v okolí mesta Tchongčchon v severokórejskej provincii Kangwon. "Armáda monitoruje situáciu pre prípad dodatočných odpalov a zachováva stav pohotovosti," uvádza sa v citovanom vyhlásení. Od júla išlo už o šieste hlásenie o paľbe zo Severnej Kórey, ktorej vodca Kim Čong-un predtým hovoril o "vážnom varovaní" v súvislosti s prebiehajúcimi americko-juhokórejskými vojenskými cvičeniami. Pchjongjang už tradične vyjadruje rozhorčenie nad týmito manévrami, ktoré považuje za nácvik invázie.

Severokórejský výbor pre opätovné zjednotenie Kórey medzitým vyhlásil, že odmieta tohtotýždňové vyjadrenia juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktoré sa týkali otázky zjednotenia. Mun v prejave pri príležitosti výročia oslobodenia Kórey spod japonskej nadvlády (1910 - 1945) vytýčil cieľ "dosiahnutia mieru a zjednotenia do roku 2045". Jeho päťročné funkčné obdobie sa pritom skončí už v roku 2022.

Severokórejský výbor vo svojom vyhlásení pripísal Juhu vinu za to, že plnenie "historickej Pchanmundžomskej deklarácie" uviazlo na mŕtvom bode, a dodal, že "s juhokórejskými orgánmi nemá viac o čom diskutovať". Pchanmunžomská deklarácia je dohoda, ktorú dosiahli Mun a Kim v apríli 2018 na svojom prvom summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok