Nástroj proti stresu, pomocník pre vzťahy. Pes v práci má výhody

TA3 ČTK
17.8.2019 20:00

Prichádza k nám americká prax vyjadrená heslom "Pets at work" (zvieratká v práci). Najmä takzvaní mileniáli, ľudia narodení tesne pred koncom tisícročia, si obľúbili možnosť chodiť do práce s domácim zvieraťom a mnoho firiem im to povoľuje, píše francúzsky týždenník L´Express.

Nástroj proti stresu, pomocník pre vzťahy. Pes v práci má výhody
SITA/AP

Firmy s kladným vzťahom k zvieratám

V USA zašli niektorí zamestnávatelia tak ďaleko, že dávajú ľuďom voľno na adopcie zvierat alebo na ich pohreby. Nositeľmi anglosaskej koncepcie Pets in work sú najčastejšie ľudia od osemnástich do tridsiatich piatich rokov.

Americká asociácia Pet Sitters International pred dvoma desaťročiami dokonca stanovila deň psa v kancelárii, a to na 22. júna. Vo Francúzsku sa už druhýkrát udeľovali ceny Pet Friendly. Odmeňujú tie podniky, ktoré majú kladný vzťah k prítomnosti chlpatých spoločníkov. Podľa internetového servera Wamit uviedlo 13 percent opýtaných, že trávi celý deň v spoločnosti zvieraťa, či už je zviera priamo ich alebo patrí kolegovi v práci. Až 84 percent respondentov však túži po tom, aby mohli pracovať v prostredí, kde budú zvieratká vítané.

macicka_ac1100ae-7e73-eb04.jpg

Milióny psov a mačiek

Na týchto číslach nie je nič prekvapivé. "Najskôr ovládli náš osobný život, teraz útočia aj na náš pracovný život," hovorí sociologička Jocelyne Porcherová z Národného ústavu pre agronomický výskum. Dopĺňa, že sama musela bojovať so svojím vedením, aby si do výskumného laboratória mohla vodiť psa.

Vo Francúzsku, kde je 63 miliónov domácich zvierat a z toho 7,3 milióna psov a 13,5 milióna mačiek, sú priekopníkmi zvierat v kanceláriách typu open space výrobcovia zvieracej výživy. "Zooterapia má svoje prednosti, pes je mocným nástrojom proti stresu," hovorí Sylvain Bruyére, ktorý s manželkou vlastní  obchod v Saint-Étienne neďaleko od Lyonu. Každé ráno manželia prichádzajú so svojimi zlatými retrívermi, ktorí ich vraj upokojujú.

Vplyv na pracovnú morálku

"Domáce zviera navyše veľmi dobre účinkuje pri topení ľadov a prospieva sociálnym vzťahom," upozorňuje Arnaud Adler, ktorý je vlastníkom tlačiarne. Tento majiteľ labradora verí, že pes prispieva k vytvoreniu pohodovej atmosféry. Zviera v práci zároveň v dobrom vplýva aj na pracovnú morálku.

Prekážky, ktoré bránia rozšíreniu tohto trendu sú však silné. "Na prácu sa často dívame ako na akt nútenia k čomusi. Ako na vec, ktorá nás zbavuje radosti. Ale pes, to je radosť!" uvádza Jocelyne Porcherová. "Francúzsko má funkcionalistickú koncepciu práce, ktorá je kontrolovaná a hierarchizovaná. Dedičstvo centralizovaného štátu však vedie k napätiu vo vzťahoch," dodáva expert na psychosociálne vzťahy Jean-Claude Delgenes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok