Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor, ktorý v reálnom čase zistí tvorbu ľadu na lietadle

Senzor, ktorý v reálnom čase zistí tvorbu ľadu na lietadle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z hlavných príčin leteckých havárií je tvorba ľadu na krídlach lietadla a tak musí byť neustále sledovaný hlavne ľudským okom, čo je proces, u ktorého môže dôjsť k chybe. Zmeniť by to mohol nový senzor, ktorý využíva mikrovlny pre okamžitú detekciu tvorby ľadu, ktorý nemusí byť viditeľný pre pilotov alebo pozemný personál.

Toto malé zariadenie bolo vyvinuté na pôde kanadskej univerzity v Britskej Kolumbii a je známe ako senzorický rezonátor planárnej mikrovlny. Senzor v podstate pozostáva z kovu uloženého na tenkej vrstve plastu, vďaka čomu je dostatočne odolný, aby vydržal vystaveniu poveternostným vplyvom a navyše sa dá jednoducho a lacno vyrobiť.

V jednoduchosti povedané, nový senzor funguje tak, že meria ako sa rezonančná frekvencia, amplitúda a vzor rozptylu emitovaných mikrovĺn mení v dôsledku prítomnosti akejkoľvek vody, námrazy alebo ľadu, ktoré sa môžu vyskytovať na povrchu senzora. Výsledkom je, že v laboratórnych testoch bol senzor schopný detegovať tvorbu námrazy v priebehu niekoľkých sekúnd po jeho ochladení pod bod mrazu.

Postgraduálni študenti Kiana Mirshahidi a Benjamin Wiltshire ukazujú malý a prenosný detektor ľadu.

Ľudskí pozorovatelia pritom nevideli žiadnu námrazu, až kým nebol senzor vystavený teplote -10 ° C po dobu asi dvoch minút. Vedci zdôrazňujú, že to bolo robené na malej vzorke v laboratóriu, takže pozorovanie tvorby ľadu na celom krídle vo vonkajšom prostredí by bolo oveľa ťažšie.

Okrem rýchlejšej detekcie ľadu na povrchu je táto technológia schopná tiež zistiť, kedy sa ľad vrátil späť do tekutej formy vody. To by sa dalo použiť pre potvrdenie úspešného fungovania rozmrazovacích operácií. Rádiová frekvencia a mikrovlnná technológia by sa mohla dokonca stať bezdrôtovou a bezkontaktnou. Vedci dúfajú, že túto senzorickú technológiu začnú letecké spoločnosti už čoskoro používať.