Moslimskí Rohingovia sa zúčastnili svätej omše pápeža Františka

TA3 TASR
1.12.2017 15:54

Pápež František sa stretol počas svojej oficiálnej cesty v Bangladéši so skupinou moslimských Rohingov, ktorí tam utiekli zo susedného Mjanmarska. Zúčastnili sa na svätej omši, ktorá bola určená pre katolíkov, ale aj všetkých prítomných.

Použil slovo Rohingovia

Pápež František sa počas svojej návštevy Bangladéša stretol v Dháke so zástupcami moslimov z etnika Rohingov, ktorí ušli z Mjanmarska pred etnicky motivovanými násilnosťami. V príhovore k nim pápež použil slovo "Rohingovia".

Zo strany pápeža ide o významné gesto, aj keď slovo Rohingovia vyslovil až v Bangladéši, nie v Mjanmarsku, kde je tento termín pre veľkú časť obyvateľstva neprijateľný. Jeho použitie by totiž v ich prípade znamenalo uznanie tohto etnika moslimského vierovyznania, ktorého príslušníci prišli z vtedajšieho Bengálska pred niekoľkými generáciami, za jednu z národnostných menšín. Väčšina Mjanmarčanov pritom Rohingov považuje za imigrantov a štát ich národnosť neuznáva, takže sú de facto bez občianstva.

S utečencami sa stretol

František na tomto stretnutí požiadal Rohingov o odpustenie za všetko utrpenie a ľahostajnosť, ktorým boli vystavení, a žiadal pokračovať v úsilí o uznanie všetkých ich práv. Vzápätí uviedol, že Božiu prítomnosť dnes možno stotožniť aj s "Rohingami".

Rohinskí utečenci pricestovali na stretnutie s pápežom do Dháky z oblasti Cox's Bazar pri hraniciach Bangladéša, kam sa od augusta uchýlilo viac ako 620.000 Rohingov, ktorí v Mjanmarsku podľa OSN čelili etnickým čistkám. Na stretnutie s pápežom prišlo 16 Rohingov - 12 mužov, dve ženy a dve dievčatá. František sa s nimi pozdravil a vypočul si ich príbeh. Jedno z dievčat aj požehnal.

K stretnutiu došlo v rámci medzináboženského a ekumenického stretnutia spojeného s modlitbou za mier. Na ekumenickom stretnutí, ktoré sa konalo v záhrade rezidencie arcibiskupstva v Dháke, sa zúčastnili aj predstavitelia rôznych kresťanských cirkví, ako aj zástupcovia hinduistov i budhistov. Pápež vo svojom príhovore opäť zopakoval nutnosť úprimného a konštruktívneho dialógu medzi náboženstvami. Vyslovil sa aj za rešpektovanie slobody vierovyznania a podporil snahy postaviť sa rozhodne proti tým, ktorí sa v mene náboženstva snažia podnecovať rozkol, nenávisť a násilie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok