ÚS sa topí v podaniach. Kiskovci vyzvali právnikov, aby kandidovali

TA3 SITA
15.8.2019 12:44

Právnici, ktorí chcú pomôcť Slovensku, by sa mali hlásiť ako kandidáti na ústavných sudcov. Uviedol to na tlačovej besede bývalý prezident a zakladateľ politického subjektu Za ľudí Andrej Kiska.

ÚS sa topí v podaniach. Kiskovci vyzvali právnikov, aby kandidovali
SITA/Alexandra Čunderlíková

„Viem, že už sú mnohí kandidáti z toho unavení, že už nechcú do toho ísť," povedal Kiska. Ústavný súd je však podľa neho jednou z najdôležitejších inštitúcií v krajine, ktorá rozhoduje o chode štátu a môže napríklad zvrátiť aj výsledky volieb. Preto vyzýva organizácie, ktoré majú právo nominovať kandidátov, aby tak urobili. „Vyzývame parlament, aby spravil otvorené voľby. Aby sme videli, kto, čo robí, kto za koho hlasuje," dodal.

Na ústavnom súde sa pre nedostatok sudcov podľa poslankyne Veroniky Remišovej hromadia podania. „Nikto sa nimi nezaoberá, neustále pribúdajú," povedala s tým, že takýchto podaní je približne 700. Parlamentu podľa Remišovej ostáva zvoliť ešte štyroch kandidátov, doteraz sa prihlásili len dvaja (Robert Šorl a Michal Matulník). Pre štát je však podľa nej dôležité, aby ústavný súd bol obsadený, a to čestnými a schopnými odborníkmi.

Remišová tiež pripomenula, že v nasledujúcom volebnom období čaká Slovensko voľba generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora. Podľa nej však badať zo strany vládnej koalície snahu skrátiť ich funkčné obdobie, aby mohli do týchto funkcií zvoliť svojich kandidátov. „Toto nesmieme dopustiť," zdôraznila. Kandidátov na ústavných sudcov môžu oprávnené inštitúcie predkladať do 26. augusta s tým, že následne bude ich verejné vypočutie pred parlamentným ústavnoprávnym výborom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok