Spory v Hongkongu by mohol vyriešiť Si, myslí si Trump. Navrhol stretnutie

TA3 TASR
15.8.2019 07:05

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že aktuálnu situáciu v Hongkongu by dokázal "rýchlo a humánne vyriešiť" čínsky prezident Si Ťin-pching. Trump v súvislosti s otázkou Hongkongu navrhol prezidentovi Číny i osobné stretnutie.

Spory v Hongkongu by mohol vyriešiť Si, myslí si Trump. Navrhol stretnutie
SITA/AP

"Prezidenta Si poznám veľmi dobre. Je to skvelý líder, ktorý veľmi rešpektuje svojich ľudí. Takisto je dobrým mužom v 'tvrdom biznise'. Vôbec o tom nepochybujem, že ak prezident Si bude chcieť rýchlo a humánne vyriešiť problém v Hongkongu, dokáže to. Osobné stretnutie?," napísal Trump na Twitteri.

Lídri USA a Číny sa stretli už niekoľkokrát, naposledy na sumite krajín G20 v Japonsku na konci júna. Ako pripomenula DPA, aj naďalej to však vyzerá tak, že obchodné rokovania medzi nimi sú nateraz pozastavené. Zatiaľ čo sa Trump a jeho vládny kabinet vyhýbali tomu, aby zaujali voči Číne jasné stanovisko, členovia Trumpovej Republikánskej strany vyjadrili protestujúcim v Hongkongu svoju podporu. Spojené štáty vyjadrili v stredu "hlboké znepokojenie" nad správami o pohyboch čínskych "polovojenských" síl na hranici s Hongkongom a vyzvali Peking, aby rešpektoval autonómiu tohto územia.

Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, bol uplynulý víkend už desiatykrát dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Protesty neutíchli ani po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová vyhlásila tento návrh zákona za "mŕtvy". Demonštranti následne od miestnej vlády žiadali aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok