Náraz nákladiaku zničil národnú kultúrnu pamiatku v Košiciach

TA3 TASR
14.8.2019 11:18

Do odstavených vagónov Košickej detskej historickej železnice narazilo v stredu dopoludnia nákladné auto s cisternou.

Náraz nákladiaku zničil národnú kultúrnu pamiatku v Košiciach
TASR/Milan Kapusta

Ako povedal riaditeľ historickej železnice Ľubomír Lehotský, pri dopravnej nehode na košickej Čermeľskej ceste došlo aj k fatálnemu poškodeniu vozňa vyrobeného v roku 1886, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, respektíve je zapísaný v zozname technických pamiatok.

Podľa Lehotského vodič pri nehode prerazil zvodidlá a náraz vagóny naklonil. „Škody zatiaľ neviem odhadnúť, ale budú vyššie ako 100.000 eur. Jeden z vagónov je vzácny historický, na ďalšom sme pracovali tri roky a do prevádzky sme ho uviedli len pred pár dňami. Bola to odstavná koľaj, našťastie, okolo žiaden vláčik nešiel,“ povedal.

„Nákladné auto je prevrátené, zraneného šoféra odviezlo sanitné vozidlo. Na mieste zasahuje deväť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru na troch vozidlách, situáciu riešia. Išlo o fekálnu cisternu, neboli to žiadne nebezpečné látky,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach.

Detská železnica bude počas stredy mimo prevádzky. Podľa Lehotského by po premeraní trate, vyslobodení havarovaného kamióna a odprataní zvyškov nehody mohla byť spustená vo štvrtok. Ako pripomenul, v poslednom období eviduje detská železnica v Košiciach viaceré škody, pred pár týždňami ju podľa jeho slov niekto okradol o podvaly a štrk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok