Lejaky priniesli povodne. Vylial sa potok, zaplavilo domy i záhrady

TA3 SITA TASR
14.8.2019 10:20

Vyliate vodné toky, podmočené rodinné domy i príprava zábran. Juh a východ Slovenska zasiahli intenzívne zrážky a niektoré obce vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. V Kapušanoch sa vylial potok, zaplavilo polia i záhrady a ľudia pripravujú vrecia s pieskom. V obci Rakovčík je voda v pivniciach rodinných domov.

Voda v pivniciach rodinných domov

V obci Kapušany vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Starostka obce Slávka Guteková tak urobila v súvislosti so stúpajúcou hladinou riek a nepriaznivou meteorologickou prognózou. V okrese od večera výdatne prší a podľa predpovedí má dážď pokračovať. Ako informovala starostka, Ladianka, prítok rieky Sekčov, sa vyliala na polia a začína zasahovať aj rodinné domy.

Pre neutíchajúci dážď vyhlásili v Kapušanoch i v obci Rakovčík v okrese Svidník tretí stupeň povodňovej aktivity.

„Momentálne stojím nad mostom nad riekou Sekčov, kde je voda ešte v koryte, ale k vyliatiu chýba zhruba 20-30 centimetrov. Pripravujeme vrecia s pieskom. Pomáhame našim občanom a tam, kde je najkritickejší stav, tam dávame vrecia,“ uviedla starostka. Dodala, že k dispozícii má aktuálne vyše 20 ľudí, ktorí pomáhajú pri prácach. „Pomáhajú aj ľudia z obce, poslanci zastupiteľstva a pripojili sa tiež zamestnanci zo stavby rekonštruovaného mosta prechádzajúceho obcou, ktorý v týchto podmienkach museli prerušiť prácu,“ uviedla Guteková. Druhý prítok rieky Sekčov - Kapanoš, je podľa starostky zregulovaný a pripravený na storočnú vodu. „Zatiaľ sa drží v koryte,“ dodala starostka.

Podľa portálu východ Slovenska najprv potrápili silné búrky s intenzívnou bleskovou činnosťou a na niektorých miestach dočasne vypadla elektrina. "Búrky však ustali a prešli do dlhotrvajúceho dažďa. Na niektorých miestach spadlo aj 80 mm zrážok. Korytá riek sa začínajú plniť a vylievať, na mnohých miestach pôda už totiž nedokáže vsiaknuť vodu," upozorňuje portál. Už o piatej hodine ráno bola zaplavená cesta v Haniske pri Košiciach. Zrážky by mali postupne slabnúť dnes podvečer.

Drenáže nie sú na svojom mieste

Pre neutíchajúci dážď vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity aj obci Rakovčík v okrese Svidník, uviedla starostka Iveta Horvátová. Hasiči na východnom Slovensku počas uplynulej noci neevidovali zvýšené množstvo výjazdov z dôvodu počasia.

„Máme problém s melioráciou, je chybná, a preto nám tu vyplavuje rodinné domy. V minulosti totiž poľnohospodársku pôdu odvodňovali drenážami. Tie boli stiahnuté do betónových skruží – niekto ich 'potreboval'. Keďže už nie sú na svojom miesta, na určitých miestach vyviera voda. Niekde máme aj povymývanú cestu a vodu v pivniciach majú aktuálne dva rodinné domy, no stále prší,“ spresnila Horvátová. Podľa jej slov pomoc hasičov zatiaľ nebola nutná, keďže obyvatelia vlastnia čerpadlá a obec má k dispozícii aj takzvaný protipovodňový vozík. „Potok sa zatiaľ nevylieva, ale hranica storočnej vody je desať centimetrov,“ dodala.

Výstraha 2. stupňa pred dažďom

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa pred dažďom pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja. "Ojedinele sa očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 55 - 80 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť škôd je vysoká," upozorňujú meteorológovia. Výstraha platí do 20:00. Pre Trenčiansky a Nitriansky kraj platí v rovnakom čase výstraha pred dažďom 1. stupňa.

Pre Košický kraj SHMÚ vydal aj výstrahu 1. stupňa pred vetrom, platiť bude do 18:00. "Ojedinele sa očakáva vietor, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 12 m/s a krátkodobo rýchlosť 65 - 85 km/h. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uvádza SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok