Ekonomika SR má problém, náš hlavný partner je na tom horšie

TA3 TASR
14.8.2019 09:10

Slovenská ekonomika na jar výrazne pribrzdila. Tu sa však problémy nekončia. Nemecko, náš hlavný odberateľ, je na tom totiž ešte horšie. Najväčšia európska ekonomika sa na jar prepadla o jednu desatinu percenta.

Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku v súlade s očakávaniami klesla. Hrubý domáci produkt sa za tri mesiace od apríla do júna, na sezónne a kalendárne upravenej báze, medzikvartálne znížil o 0,1 %, uviedol spolkový štatistický úrad vo svojom prvom odhade. V 1. štvrťroku ešte vzrástol o 0,4 %. Nemecký hrubý domáci produkt za tri mesiace od apríla do júna, na sezónne a kalendárne upravenej báze, medzikvartálne klesol o 0,1 %, uviedol spolkový štatistický úrad vo svojom prvom odhade. V 1. štvrťroku ešte vzrástol o 0,4 %. To bolo v súlade prognózami analytikov.

Rast v 2. kvartáli brzdil zahraničný obchod. Export tovarov a služieb totiž klesol výraznejšie než import. Pozitívne k HDP naopak prispela domáca spotreba, keďže spotreba domácností vzrástla rovnako ako vládne výdavky a tvorba hrubého fixného kapitálu. Stavebné investície sa však znížili po ich prudkom náraste na začiatku roka z dôvodu miernej zimy. Tempo medziročnej expanzie nemeckej ekonomiky sa v 2. kvartáli na kalendárne upravenej báze spomalilo na 0,4 % z 0,7 % v prvých troch mesiacoch. Analytici počítali s nárastom len o 0,1 %.

Experti nepočítajú s oživením najväčšej európskej ekonomiky ani v 2. polroku, keďže väčšina negatívnych faktorov pretrváva. Medzi tie patrí brexit a obchodná vojna medzi USA a Čínou. Pridať sa k nim môžu prípadné americké clá na dovoz európskych áut. Po zverejnení správy o vývoji HDP padli výnosy 10-ročných nemeckých vládnych dlhopisov na rekordné minimum -0,623 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok