Fotogaléria: Aktivistka Greta prepláva Atlantik. Takto bude žiť

TA3 TASR
14.8.2019 08:35

Mladá 16-ročná aktivistka Greta Thunbergová sa vydá na dlhú plavbu do Spojených štátov. Budúci mesiac sa chce v sídle OSN zúčastniť na klimatickom sumite. Jej cesta púta pozornosť médií aj preto, že mladá aktivistka si zvolila ako dopravný prostriedok plachetnicu, na ktorej sa bude plaviť niekoľko týždňov.

Švédska environmentálna aktivistka štartuje z juhoanglického Plymouthu na plavbu do New Yorku, kde sa zúčastní na septembrovom klimatickom summite Organizácie Spojených národov. Jej plavba na ekologickej pretekárskej jachte bez sprchy či toalety potrvá dva týždne.

Thunbergová si takýto dopravný prostriedok vybrala s cieľom vyhnúť sa cestovaniu lietadlom produkujúcim emisie. Jachta, ktorou pocestuje je vybavená solárnymi panelmi a podvodnými turbínami, ktoré vyrábajú elektrickú energiu. Mladá aktivistka chce týmto spôsobom dosiahnuť, aby jej cesta do USA nezanechala žiadnu uhlíkovú stopu. "Možno mi bude trochu zle a nebudem sa cítiť pohodlne, s tým však dokážem žiť," povedala stanici BBC v utorok v Plymouthe 16-ročná Thunbergová. "Ak to bude veľmi ťažké, tak proste budem musieť myslieť na to, že je to len na dva týždne a potom sa budem môcť vrátiť do normálu," dodala aktivistka, ktorú bude na ceste sprevádzať aj jej otec Svante a tiež kameraman, ktorý bude jej plavbu natáčať.      

Podľa skoršieho vyjadrenia kapitána tejto lode Borisa Herrmanna je jachta uspôsobená skôr na rýchlu plavbu než na poskytnutie luxusu svojim cestujúcim. Na plavidle totiž nie sú sprchy ani toalety, takže pasažieri budú na tento zámer musieť použiť modré vedro. "Greta chopením sa tejto výzvy plavby na pretekárskej lodi s nulovým komfortom skutočne preukazuje svoju oddanosť veci i to ako ďaleko je ochotná zájsť," povedal Herrmann agentúre Reuters. Dodal, že sa bude snažiť, aby plavba prebiehala čo najbezproblémovejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok